Na obali rijeke Tiber, južno od Vatikana, nalazi se slikovita četvrt Trastevere. Ime Trastevere potječe od latinskog, trans Tiberium; 's onu stranu Tibera'. Ova stara radnička četvrt sa svojim uskim uličicama i srednjovjekovnim kućama posebno je živa noću, zahvaljujući brojnim turistima, s mnoštvom restorana, trattorija i pizzerija. Posjetite ovu rimsku četvrt, odvažite se na laganu šetnju ili se opustite na jednoj od brojnih terasa kafića.

Još u doba cara Augusta Trastevere je bio jedan od 14 gradskih četvrti, a bio je i ograđen zidinama. Nekoliko važnih Rimljana izgradilo je vile u ovom susjedstvu, uključujući Julija Cezara. Šarmantan ambijent četvrti s labirintom brojnih uskih i krivudavih ulica potječe iz srednjovjekovnih vremena.

Talijanska atmosfera stvara se hranom, glazbom i arhitekturom

Ako ste u potrazi za povijesnim atrakcijama, svakako se zaputite do srca četvrti – Piazze di Santa Maria. Ovaj trg s istoimenom crkvom i fontanom okupljalište je brojnih turista, a noću, područje oko ovog trga postaje glavno zabavno područje u Rimu.

Piazze di Santa Maria Piazze di Santa Maria (Foto: Shutterstock)

Tu je i Bazilika Santa Maria koja je najstarija marijanska crkva u Rimu i glavna atrakcija susjedstva. Nakon nekoliko restauracija, bazilika je zadržala svoj srednjovjekovni karakter, dijelom zahvaljujući brojnim autentičnim mozaicima. Uz nju, svakako posjetite i Baziliku Santa Cecilia, koja je posvećena svetoj Ceciliji, zaštitnici glazbe, te je jedna od najstarijih crkava u Rimu. Ovdje možete pronaći freske Pietra Cavallinija iz 13. stoljeća.

Svake nedjelje ujutro do 14 sati, najpopularniji buvljak u Rimu održava se u Porta Portese, oko ulica Via Portuense i Via Ippolito Nievo. Prodaje sve od antikviteta do odjeće. Nešto poput Portabello roada u Londonu. Ako se nađete u Rimu nedjeljom, svakako zalutajte do ovog mjesta, sigurni smo da ćete pronaći autohtoni talijanski suvenir.

Trastevere Trastevere (Foto: Shutterstock)

Jedna od atrakcija koju ne smijete zaobići u Trastevere četvrti je i Villa Farnesina, palača iz 16. stoljeća s djelima Raphaela i Peruzzija okružena simetričnim vrtovima. Ljetnikovac izvana izgleda prilično skromno, ali je iznutra prekrasno uređen u renesansnom stilu. Vila je jedan od dragulja Rima koji još nije preplavljen turistima, a otvorena je za javnost od ponedjeljka do subote od 9 do 14 sati i svake druge nedjelje u mjesecu (ulaz devet eura).

Za ljubitelje prirodnih ljepota

Ako imate vremena i energije, popnite se na Colle de Gianicolo. Ovo brdo se nalazi pokraj četvrti Trastevere, a težak uspon na brdo je vrijedan truda zbog sjajnog pogleda na Rim koji vas očekuje na vrhu. U podnožju brda nalazi se Fontana dell'Acqua Paola, prekrasna fontana koja je igrala važnu ulogu u filmu 'La Grande Bellezza'. Kada stignete na vrh brda, naići ćete na park sa kipom borca za slobodu Giuseppea Garibaldija na konju, gdje svaki dan u podne puca top. Zatim se možete spustiti niz brdo s druge strane, što će vas odvesti u smjeru Vatikana.

Trastevere Trastevere (Foto: Shutterstock)

Smještaj u Travestere četvrti možete pronaći jeftinije no u centralnom dijelu grada, a opet, biti ćete dovoljno blizu da se pješke zaputite do Coloseuma (30 min) ili iznajmite električni romobil pa odete do Vatikana (10 min) ili drugih centralnih dijelova grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju