No nije ovo samo mjesto dobrog vina, ovo je dom bogatih, jednostavno neopisivih gastronomskih okusa koji bude emocije, one dobre naravno. Vinske ceste, cesta tradicije, biciklističke staze samo su neki od puteva koji će vam omogućiti da okusite i doživite, drugim riječima upoznate Međimurje. No, Međimurje je mnogo više od stvari i okusa, to su ljudi koji stoljećima stvaraju i na tradicionalni način ubiru i proizvode plodove koje im je priroda podarila.


Rukom stvorena, vremenom gotovo nestala, prava Međimurska tradicija danas je opet na svom vrhuncu, čuvana pod brižnom rukom bisera koji se svakim danom trude prenijeti ju na neke nove generacije, izletnike i zalutale turiste.

Tu je i po mnogima najbolja kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj – Sveti Martin na Muri, koja je dom jednom od međimurskih bisera, Toplicama Sveti Martin. Spa & Sport Resort Sveti Martin smješten je u samom srcu gornjeg Međimurja. To je najveći turistički Resort u SZ Hrvatskoj, a uz Hotel Spa Golfer**** i apartmane Regina sadrži i bogati wellness centar, brojne sportske sadržaje i golf terene.

JELA ZA PRAVE GURMANE
Ako ste ikada probali „meso z tiblice“, međimursku gibanicu, čurke, slaninu ili popularnu pretepenu juhu, svakako znate o čemu pričamo. Međimursku kuhinju karakterizira jaka hrana s mnogo vrhnja, puo suhomesnatih proizvoda, krumpira i graha. Specifičnost su tzv. slanine ili kosana mast, jela od divljači i riba te se može ustvrditi da u jela ulazi najmanje 200 namirnica, začina i mirodija. Ono što međimurskoj kuhinji daje posebnu draž su starinske namirnice, npr. heljda i proso.



Jedan od najjačih srednjovjekovnih trgovačkih putova začinima prolazio je upravo kroz Nedelišće kod Čakovca. Tu se razdvajao put od Venecije za Beč i Budimpeštu. Tadašnjim karavanama veliki je problem bio prijelaz Semmering, pa se radije putovalo Međimurjem. Već u 16. stoljeću u Međimurju se koriste đumbir, cimet i egzotične mirodije. Pikantne začine međimursko/podravske domaćice, po tradiciji, ublažavaju dodavanjem vrhnja u različita jela, a posebno u umake, čime dobivaju umake specifičnog, ugodnog okusa. Jela od mesa, s takvim umacima, obično se zovu temfanje, i tko ih je god kušao u originalnoj izvedbi, ostao je očaran.


BOGATSTVO TRADICIJE

Brojne udruge i institucije desetljećima se brinu da tradicija ne izumre, a to se može i vidjeti ako posjetite primjerice mlin na rijeci Muri ili jedan od tradicijskih obrta koji na tradicionalni način i danas proizvode razne lončarije, čizme, pletene proizvode, čipku, cekere, licitarska srca ili ispiru zlato na rijeci Dravi. Uz dodirljivu i vidljivu baštu, tu je svakako i ona nematerijalna baština, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Prvenstveno to su glazba i ples, no i brojne legende kao što je ona o međimurskom pozoju.



MEĐIMURSKA VINSKA CESTA

Međimurje je jedno od najboljih hrvatskih vinogorja s dugom vinskom tradicijom i vrsnim sortama: sauvignon, moslavac, chardonnay, graševina, rajnski rizling, bijeli i sivi pinot, traminac, zeleni silvanac, žuti muškat… Raspon ponude je od odličnih, miješanih, preko visokokvalitetnih vina sortnih do vrhunskih predikata – izbornih berbi ili ledenih vina. U lijepo uređenim kušaonicama mogu se probati domaća tradicijska jela uz vina vinara iz Gornjeg Mihaljevca, Lopatinca, Prekope, Selnice, Svetog Urbana, Štrigove i Železne Gore.


STARI GRAD ČAKOVEC I MUZEJ MEĐIMURJA

Stari grad se nalazi u srcu Čakovca, okružen predivnim perivojem. Nekada dom obitelji Zrinski, sastoji se od velebne palače omeđene utvrdom i fortifikacijama iz kojih se uzdiže prekrasan zvonik, motiv mnogih razglednica. Danas je Stari grad dom Muzeju Međimurja, koji se prostire gotovo po cijelom interijeru palače. U muzeju se nalazi nekoliko odjela, a to su: Arheološki, Kulturno-povijesni, Povijesni, Etnografski, Likovna galerija s Memorijalnom zbirkom Ladislava Kralja Međimurca, Izložbeni salon, stručna knjižnica i restauratorsko-preparatorska radionica.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju