S nešto više od 30.000 stanovnika, Čakovec možemo svrstati u manja središta, no to ipak ne znači da grad ne obiluje bogatom tradicijom i kulturom. Najveći utjecaj u gradu je ostavila jedna od najpoznatijih hrvatskih obitelji, obitelj Zrinski, koja je ovaj grad i posjedovala. Zrinski su sagradili i poznatu kapelicu svete Jelene koja se nalazi u Šenkovcu, svega 3 kilometra od Staroga grada, kao i Crkvu Svetog Nikole koja je jedna od najljepših baroknih građevina središnje Hrvatske.

TOP 5 ATRAKCIJA

1. Stari Grad Zrinskih - Nalazi se u istoimenom perivoju, u samom središtu grada Čakovca. Prvobitno izgrađeni kao jednokatni dvorac sa zidinama, a tek kasnije preuređen u velebnu, dvokatnu palaču. Dvorac je izgradio grof Čak po kojemu je Čakovec i dobio ime, a kasnije je bio u vlasništvu obitelji Zrinski. Danas se u dvorcu nalazi Muzej Međimurja.

2. Crkva Sv. Nikole - Barokna crkva s franjevačkim samostanom, dom je bogatog interijera i vrijednih freski koji oslikavaju crkvu i samostan. Samostan je jedan od najljepših u Hrvatskoj.

3. Muzej Međimurja - Muzej je smješten u Starom Gradu Zrinski, a prostire se po skoro cijelom prostoru palače. Sadrži vrijednu arheološku zbirku, multimedijalnu etnografsku zbirku i galeriju. Ovo je mjesto na kojemu ćete zaista doživjeti što znači riječ Međimurje.

4. Trgovački kasino - Secesijska zgrada koja se nalazi na samom glavnom čakovečkom trgu danas je jedna od najfotografiranijih građevina Čakovca. Nekad mjesto okupljanja građanstva, novoga društvenog sloja u Međimurju, a danas dom sindikata.

5. Kapelica Svete Jelene (Šenkovec) - Jedno od najvrjednijih kulturnih dobara u Hrvatskoj. Lokalitet je poznat po tome što se u njemu nekad nalazio istoimeni pavlinski samostan s pratećim objektima, od kojih je danas ostala samo kapela, mjesto gdje su u 16. i 17. stoljeću pokapani članovi velikaške obitelji Zrinski.

GDJE JESTI?

Ako se nalazite u Čakovcu i ogladnite, nemojte propustiti isprobati bogatu gastronomsku ponudu koju Čakovec i Međimurje pružaju. Ako želite zaista doživjeti pravu autohtonu gastronomiju, posjetite restoran Mala Hiža koji se nalazi u selu Mačkovec (4 km od Čakovca), a koji je daleko poznat po svojem ugodnom ambijentu i odličnim gastronomskim delicijama. Ako želite pojesti nešto s nogu, u gradu se nalazi pregršt restorana brze prehrane.

GDJE ODSJESTI

Iako Čakovec ima samo jedan hotel - Hotel Park**, od nedavno možete odsjesti i u novoizgrađenom hotelu Golfer koji se nalazi u sklopu Spa & Sport Resorta Sveti Martin u gornjem Međimurju. Cijeli Resort Sveti Martin poznati je kao jedno od najboljih odredišta kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju