Selo je uređeno kao etnografski muzej na otvorenom s očuvanim izvornim seoskim kućama iz 19. i 20. stoljeća, te sa primjercima narodnog graditeljstva zagorskog kraja. Cijelo etno selo je pješačka zona, a ako se zaputite u razgledavanje naići ćete na zaista bogatu zbirku koja će vas podsjetiti na kuće naših prabaka i pradjedova koje se i nisu baš puno razlikovale od ovih koje se mogu vidjeti u Kumrovcu.



Svaka kuća je uređena tematski te prikazuje način života koji se nekada odvijao u selu. Jedna kuća je tako uređena u tkaonicu, druga u kovačnicu, i zaista vjerno prikazuju atmosferu davnih dana. U jednoj kući predstavljeno čak i tradicionalno svadbeno slavlje. Skrb za 'Staro Selo' počela je postavljanjem spomenika ispred rodne kuće Josipa Broza Tita 1948. godine. Naknadno je uređeno na površini od 12.640 m² s 25 stambenih, 9 gospodarskih i 8 pratećih građevina. Muzej je službeno otvoren 1953. godine, pred točno pola stoljeća, a i danas ulaskom u kompleks možete lako steći dojam da ste zarobljeni u nekom drugom vremenu.

Iako se proteklih dvije godine mogao pročitati zaista veliki broj novinskih naslova o izgradnji najluksuznijeg europskog hotela sa sedam zvjezdica i  u Kumrovcu, do toga ćemo vrlo vjerojatno morati pričekati još nekoliko desetljeća. No, ne dajte da vas to obeshrabri - posjet Etno Selu Kumrovec je zaista posebno iskustvo koje svakako vrijedi doživjeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju