Prije nešto više od godinu dana na festivalu dizajna u Gredelju, Danu D, umjetnička knjiga Zagreb - Streets, Art and Getting Lost osvojila je drugu nagradu. Interdisciplinarni tim je nastavio raditi na projektu i ovaj slobodni vodič, kako ga autorice vole zvati, objavljen je u izdanju Umjetničkog Inkubatora.

Od prototipa iz 2013. godine knjiga je doživjela promjene u fontu i uvezu, ali i sadržajno; mijenjala se kako se mijenjao i grad. Osnovna zamisao ipak je ostala i ključni element projekta, čija je kreativna voditeljica Irena Frantal, a producentica Martina Kontošić, je potaknuti na nešto drugačiji pristup kretanju kroz gradski prostor, ali i prostor knjige.

Ovim slobodnim vodičem, na granici funkcionalne memorabilije i umjetničko-dizajnerskog eksperimenta, čitatelj se kreće kao što sadržaj ulica i skrivenih prostora vodi kroz Grad. Šetač se upućuje na intuitivnu interakciju sa Zagrebom, njegovom kulturom i ljudima uz pomoć vrlo subjektivnih smjernica koje u kretanje uključuju uličnu umjetnost i posve osoban doživljaj Zagreba.

Irena Frantal je vizualna umjetnica koja je postdiplomsko obrazovanje stekla na University of the Arts u Londonu. Glavna forma izražavanja joj je knjiga umjetnika; redovito sudjeluje na izložbama i sajmovima umjetničkih knjiga. U suradnji sa Martinom Kontošić putem projekta otvorenog ateljea u Galeriji Kraljević (2014) i BookArt Sesija (2013-2014) upoznala je širu javnost sa ovom jedinstvenom likovnom formom. Živi između Zagreba i Londona.

Martina Kontošić kustoska je asistentica hrvatskog kustoskog kolektiva WHW i koordinatorica produkcije programa Galerije Nova. Samostalni projekti uključuju istraživački projekt Inkubator u sklopu 31. salona mladih 2012., dugoročni OpenBook Project u suradnji s Irenom Frantal, izložbe Ivane Pipal, Barbare Radelja i Irene Frantal (2014.) i projekt StArt Up 2014. čija je realizacija predviđena u Galeriji Inkubator za kraj godine.

Projekt podržava Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, a od 28. srpnja knjiga je dostupna u Galeriji Inkubator u Tkalčićevoj 30, Muzeju suvremene umjetnosti, knjižari Vuković&Runjić u Teslinoj i Take me Home suvenirnici u Tomićevoj, javlja portal voxfeminae.net

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju