Kuće za odmor u Zagrebačkoj županiji

I dok svi bježe na obalu kako bi potražili osvježenje u moru, vi budite drukčiji i odlučite se na malo posebniju vrstu odmora – na kontinentu. Pogled na more zamijenite pogledom na idilične brežuljke, a apartman uz more drvenom hižom koja baca u neka druga vremena. Ipak, ni hiže nisu kao što su nekada bile, pa tako brojne kućice za odmor kojima obiluje Zagrebačka županija u svojem dvorištu imaju i bazen u koji možete uskočiti kada temperature na termometru skoče u nebeske visine, jer odmor je nikad bliže. Čak i ako nemate bazen u vrtu, Lječilište Naftalan ima fenomenalne bazene u kojima se možete brčkati do mile volje. Možda u njoj nema soli, ali bazenska voda pružit će jednako dobro osvježenje kao i more. Baš onakvo kakvo će vam u tim trenucima biti potrebno.


Posebna sorta vina kojoj se teško odolijeva

Zagrebačka županija dom je posebne sorte vina – škrlet, a gotovo svaka vinarija koja se nalazi u zelenom prstenu koji okružuje Zagreb ima ga u svom podrumu. Od već poznatog seoskog imanja Kezele do vinarije Voštinić Klasnić. Riječ je o autohtonoj sorti vina na čijoj prepoznatljivosti neumorno rade vinari tog kraja, a cilj im je postaviti škrlet na vinsku kartu Hrvatske. I dok u Moslavini možete uživati u škrletu, Zelinska vinska cesta poznata je po sorti kraljevina, dok Samoborskom vinskom cestom vlada bermet, a svaka sorta priča svoju priču. Osim nezaboravnog enološkog iskustva u ponudi je i pregršt sadržaja u kojima možete uživati cijeli dan, a ne morate se brinuti o tome hoćete li ostati gladni. Te destinacije već tradicionalno svake subote i nedjelje okupljaju svoje goste za moslavačkim, samoborskim i drugim stolovima te nude mirisne i slasne specijalitete tog kraja zbog kojih se mnogi vraćaju po još. Nakon što ste omastili brk belim kobasama i vankušima ili pak zelinskom loparkom, štruklima i biftecima u umaku od tartufa, odmorite se uz čašicu vina u ruci i uživajte u prirodnim ljepotama toga kraja.

Škrlet - Voštinic Klasnić Škrlet - Voštinic Klasnić (Foto: PR)

Ukoliko krenete iz Jastrebarskog u brda vodi plešivička vinska cesta, s tridesetak vinarija, od kojih je nekoliko na samom vrhu hrvatske vinske karte. Prva asocijacija na plešivičko vinogorje je portugizac, crno vino koje se pije mlado i prvo je na tržištu nakon berbe. Na Plešivici odlično uspijevaju dobro poznate međunarodne sorte kao što su rizling, pinot crni, sauvignon blanc, chardonnay i sivi pinot. Ipak, zaštitni znak i ponos kraja prvoklasni su pjenušci, zbog čega se Plešivici nekad tepa da je „hrvatska Champagne“. Duž vinske ceste mnoge vinarije uz kušanje po dogovoru nude i hranu, a od restorana koji njeguju domaću kuhinju tu su Ivančić ,Karlo i Vinogradarska kuća Braje svi s prekrasnim pogledom na amfiteatre vinograda. Plešivička tradicija i kreativna visoka kuhinja s autorskim potpisom susreću se u prvom ladanjskom restoranu u sklopu vinarije Korak.

Braje Braje (Foto: PR)

Uživancija u prirodi

Kada planinariti, ako ne sada? Iako vam je možda nezamislivo baviti se aktivnostima po ovim vrućinama, hladovina krošnji Samoborskog gorja i Žumberka učinit će šetnju šumom ugodnim druženjem uz ekipu ili obitelj. Ekocentar Budinjak nalazi se na polaznoj točki poučne staze „Staza kneževa“. Lagana šetnja tim zelenim vremeplovom od 4 kilometra vratit će vas u budinjačku prošlost i upoznati sa svim zanimljivostima koje krije Park prirode Žumberak.

Žumberačka polja Žumberačka polja (Foto: PR)

Svježi zrak i fizička aktivnost sigurno će vas fino izmoriti pa isplanirajte predah uz domaću hranu. Nadaleko su poznate žumberačke pastrve iz čistih planinskih potoka, a neći ćete ih na rječici Kupčini u uzgajalištu Ribnjaci Vrabac. I sami se možete okušati u ribolovu, a ulovljene ribe ili nosite kući ili ih na licu mjesta ispecite na roštilju. Želite li da vam domaći obrok ipak pripremi netko drugi, u Kostanjevcu vas čeka bistro Žumberački raj, također s vlastitim uzgajalištem pastrva.

Staza na Žumberku Staza na Žumberku (Foto: PR)

U blizini je i Seosko domaćinstvo Podžumberak, koje nudi i smještaj i jela tradicionalne žumberačke kuhinje. Šume Žumberačkog gorja odnedavno su se pokazale i kao nalazište crnog tartufa, koji povremeno obogaćuje ponudu izabranih zagrebačkih restorana. I sami možete sudjelovati u potrazi za tartufima javite li se domaćinstvu Lagotto's Peak. Što se ponude smještaja tiče, bajkoviti Žumberak daleko je od masovnog turizma, pa je prenoćište najbolje naći u nekom od izletišta i planinarskih domova, ili se pak počastiti najmom komforne kuće za odmor.

Zagrebačka županija ističe se svojim prirodnim ljepotama, ali i zabavnim sadržajem koji će ispuniti dan nevjerojatnim doživljajima. Neovisno o tome odlučite li se boraviti u ovom kraju na dan, dva ili pak cijeli tjedan, hedonizma i uživancije zasigurno neće nedostajati, pa ćete se uvijek ponovo vraćati kako biste ponovo doživjeli nezaboravna iskustva koja nudi taj živopisni kraj.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Turistička zajednica Zagrebačke županije po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju