U središtu šarenog i živopisnog grada Jaipura, u državi Rajasthan, u Indiji leži jedan od najpoznatijih i najljepših spomenika arhitekture - Hawa Mahal. Ova palača, koja je postala simbol Jaipura, privlači pažnju svojom nevjerojatnom ljepotom, složenim dizajnom i bogatom poviješću. Hawa Mahal, što znači "Palača vjetrova" na hindu jeziku, ima jedinstven izgled koji je ostavio bez daha posjetitelje iz cijelog svijeta.

Sagrađena u 18. stoljeću, Hawa Mahal je remek-djelo rajputanske arhitekture. Ideja za palaču potekla je od Maharadže Sawai Pratapa Singha, koji je želio stvoriti mjesto gdje će njegove supruge i žene iz kraljevske obitelji moći promatrati živahne gradske ulice i događaje bez da budu viđene. Iz tog razloga, Hawa Mahal ima nevjerojatnu strukturu s pet katova, s ukupno 953 prozora ili "jharokha", koji su bili namijenjeni zaštićenim pogledima.

Jedinstvena ružičasta fasada

Ono što Hawa Mahal čini posebnom je njezina ružičasta fasada. Svi prozori i lukovi su izrađeni od prekrasnog ružičastog pješčenjaka, koji je karakterističan za regiju Rajasthan. Ova boja dodaje izuzetan šarm palači i čini je jedinstvenom u svijetu. Kroz prozore su tkani fini otvori i rešetke koje su dizajnirane tako da omoguće protok svježeg zraka, stvarajući osjećaj hladnoće unutar palače čak i u najtoplijim ljetnim danima.

Hawa Mahal je također impresivna svojim arhitektonskim detaljima. Na svakom katu nalaze se elegantni balkoni, ukrasi u obliku cvijeća i skulpture slonova, koje su bile simbol moći i bogatstva kraljevske obitelji. Svaka prostorija i hodnik imaju svoju posebnost, a cijela palača vrvi od umjetnosti.

Raskoš koja ne poznaje granice

Unutar Hawa Mahala nalaze se i brojne sobe i dvorane koje su nekada bile dom kraljevske obitelji. Te prostorije su bogato ukrašene tapiserijama, freskama i umjetničkim radovima koji prikazuju scenske prikaze i mitološke priče. Posjetitelji imaju priliku prošetati kroz ove povijesne prostorije i osjetiti nevjerojatan luksuz i raskoš koji su vladali u prošlosti.

Danas je Hawa Mahal jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Indiji. Tisuće turista dolazi svake godine kako bi doživjeli nevjerojatnu arhitekturu, slikovite poglede s prozora i duboku povijest koja odiše iz zidova palače. Posjetitelji mogu prošetati labirintom hodnika, fotografirati se na balkonima s pogledom na živahne ulice Jaipura i uživati u izuzetnoj atmosferi koju Hawa Mahal nudi.

Hawa Mahal je istinski dragulj Indije. Ona nas podsjeća na bogatu kulturnu baštinu koja postoji diljem zemlje, kao i na vještinu i kreativnost arhitekata i umjetnika koji su je stvarali. Ova palača je ne samo svjedok prošlosti, već i inspiracija za buduće generacije da cijene i čuvaju naslijeđe koje su nam ostavili naši preci. Hawa Mahal će zauvijek biti simbol elegancije i ljepote, i podsjetnik da su arhitektura i umjetnost sposobni ostaviti trajan dojam na svijet.

Savjet +

Poželite li i vi posjetiti Hawa Mahal, svoju ulaznicu najbolje kupiti na licu mjesta, a platiti ćete je 50 indijskih rupija (ako ste iz Indije) ili 200 ako ste stranci (što je oko 2,30 eura). Palača je otvorena svakog dana od 9 do 17 sati, a nalazi se na adresi Hawa Mahal Rd, Badi Choupad, J.D.A. Market, Pink City, Jaipur, Rajasthan, 302002, Indija.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju