Zbog prekrasnih grčkih plaža u svim dijelovima zemlje regija Zagorohoria (Zagori) često pada u drugi plan, no zaljubljenici u idiličnu prirodu itekako hvale sve njezine čari. Ondje ćete pronaći dva nacionalna parka, kao i slavni kanjon Vikos, koji je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdublji na svijetu.

46 sela načičkanih po brdovitom Epiru u Pindskom gorju, planinskom lancu smještenom u sjevernoj Grčkoj i južnoj Albaniji, očaralo je i CNN, koji ih je uvrstio na popis najljepših mjesta u Europi.

Planinska sela u kojima glavnu riječ igraju kamen, kao i strme uličice te brojni mostovi, rijeke i potoci, čine slagalicu prizora toliko lijepih da ne znamo gdje bismo prije pogledali.

Svježina povjetarca koji se probija kroz klisure i drveće Vikosa omogućuje planinarenje čak i za najtoplijih ljetnih mjeseci, kad se ostatak Grčke prži pod snažnim suncem. Osim šetnje šumskim putovima i kupanja u jezerima, turisti kreću u Zagoriju kako bi otkrivali arhitekturu koja svjedoči o prošlim vremenima, ali i nauživali se tradicionalnih pita i slatkog vina.

Meteore Putovanja Bijeg od svega i svih: Jeste li za odmor na litici visokoj 500 metara?

Dovede li vas put u selo Kleidonia (Klidonia), ne propustite šetnju do jednog od najljepših mostova u tom dijelu Grčke. Sagrađen je sredinom 19. stoljeća, a jednako fascinira svojim izgledom kao i tirkizna voda koja protječe pod njim.

Jedno od najljepših sela zasigurno je Papigo, koje se smjestilo na zapadu. Ondje se čarobna arhitektura spaja s gotovo nestvarnom prirodom, a u blizini je i jezero Drakolimni.

Sela Aristi, Kato Pedina, Monodentri i Vitsa samo su neka od mjesta koja također oduševljavaju posjetitelje, no odlučite li ih posjetiti automobilom, valja imati na umu da je oprez prilikom vožnje potreban jer su ceste strme.

Mala Moskva u Njemačkoj: Mjesto koje su svi zaboravili polako se budi Wünsdorf - 2 Wünsdorf Wünsdorf - 4 +4 Wünsdorf - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju