Kad god kažete nekom da idete u Nizozemsku, to gotovo sigurno znači kako idete u Amsterdam. Naravno, ok je obići najpoznatiji grad zemlje tulipana, ali šteta je napustiti zemlju prije nego svratite i u – Rotterdam!

Grad od 650 tisuća stanovnika, poznat je po svojoj neobičnoj arhitekturi i vrhunskoj gastronomskoj ponudi, a budite sigurni kako vas turisti neće previše ometati. Pa kad ste več stigli u Amsterdam, uzmite jedan dan više i posjetite Rotterdam i provedite vrijeme radeći neke od sljedećih stvari.

Iznajmljivanje bicikla i pedaliranje kroz grad

Put do Rotterdama iz Amsterdama, zahvaljujući sjajnoj mreži željeznica, više je nego jednostavan. Sjednete na vlak i za 45 minuta već ste u Rotterdamu. Kad stignete, najbolje stvar je odmah iznajmiti bicikl (uostalom, ovako se i lokalci kreću gradom) i krenuti lagano u obilazak. Istina je, grad nije velik, ali ovo je najbolji način prijevoza, jer je taxi prilično skup. Naravno, opcija je i „cipelcug“, ali kad ste već u Nizozemskoj, ponašajte se kao Nizozemac i zasjednite na bajk...

Čudesna arhitektura

Kad pomislite na nizozemsku arhitekturu, vjerojatno vam prvo na pamet padaju pitoreskne kuće i zgrade, kamene ulice i uski kanali. No, ovaj grad, s obzirom da je teško stradao u Drugom svjetskom ratu, nešto je posve drugačije. Prošao je teški proces ponovne izgradnje, pa je lokalno stanovništvo odlučilo biti kreativno. Danas je Rotterdam centar moderne arhitekture, koji se gradnjom posve razlikuje od Amsterdama. Idealno mjesto za pronalazak prave gradske vibre i osjećaja modernizma naći ćete posjetom Kijk – Kubusu, a kad vidite sliku u galeriji, sve će vam biti jasno. Posebna je i zgrada Timmerhuis, posebno po noći, a vrijedna je posjete i tvornica Van Nelle, koja se smatra jednim od najboljih primjera industrijskearhitekture u 20. stoljeću.

Što se kulture tiče, preporučamo posjet muzeju Boijmans van Beuningen koji skriva djela Rembrandta, Moneta, van Gogha i Dalija. Nakon toga pođite u Kunsthal, koji nema stalne postave, ali ima često izvrsne izložbe.

Provedite dan i noć – jedući

Bilo koja posjeta ovom gradu nije potpuna ukoliko ne probate kombinaciju pomfrita i majoneze, koju možete pojesti doslovno na svakom koraku. No, ako želite raznolikost hrane, zaputite se na Markthal, tj. tržnicu. Ovdje ćete naći sve moguće vrste hrane, a jasno, kao što smo objasnili u prijašnjem dijelu – ujedno se diviti iarhitekturi.

Šteta je i ne posjetiti fantastične azijske restorane. Little V, Soi3, Seoul Sista i Kapmong Express donijet će okuse Vijetnama, Tajlanda, Koreje i Malezije, tako da svi zaljubljenici u nabrojane kuhinje vjerojatno jedva mogu dočekati posjet Rotterdamu.

Jasno, za one dubljeg džepa postoje i mnogi „fensi“ restorani, a među njima valja izdvojiti Zinc i FG Foodlabs.

Noćni izlazak

Nakon što se dobro najedete u nekom od gore nabrojanih mjesta, izađite na svježi zrak i popijte pivo u Biergartenu. Ovdje se zabavlja do kasno u noć, a usput, neće vam doći loše ni druženje sa susretljivim lokalcima. Također, zahvaljujući etničkoj raznovrsnosti, ovdje postoji veliki broj raznih plesnih škola. Hip hop i latinski plesovi samo čekaju na vas, pa možda ne bi bilo loše otići na kratki, jednodnevni tečaj, vratiti se doma i zadiviti ekipu na plesnom podiju.

Valentina u Jordanu: Što sve trebate znati o putovanju u ovu predivnu arapsku zemlju Valentina u Jordanu - 4 Valentina u Jordanu - 45 Valentina u Jordanu - 44 +22 Valentina u Jordanu - 42

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju