Kuća glazbe nalazi se u srcu Beča, između katedrale sv. Stjepana i Opere, pokraj Sveučilišta glazbe i primijenjenih umjetnosti. Niz interaktivnih instalacija zaigrano komunicira s posjetiteljima koji će ovdje otkriti sve o zvukovima svih vrsta, a posebice o zvukovima koje su stvorili umjetnici, odnosno - glazbi. Razumijevanje i entuzijazam u pristupu glazbi Kući glazbe priskrbilo je austrijsku muzejsku nagradu za inovativni dizajn. Na ukupno 5000 kvadratnih metara nalazi se muzej posvećen širokom pristupu glazbi, a prije svega - glazbenom iskustvu.

Posjetitelje često iznenađuje što sve mogu naći u ovom zdanju, koje vrlo uspješno povezuje bogatu bečku glazbenu povijest i njegovu svijetlu glazbenu budućnost. Nakon što je otvorena, maestro Zubin Mehta dobio je počasno mjesto direktora Kuće glazbe. Na to ga je inspirirala vesela i direktna prezentacija glazbenog materijala koji povezuje ljude različitih glazbenih ukusa, potiče ih na razgovor, privlači im pozornost i razbija sve unaprijed stečene predrasude o glazbi koristeći činjenice proizašle iz intelekta i muzikologije.

- Kuća glazbe je interaktivni muzej zvuka koji pruža novi pristup glazbi na zaigrani, ali i znanstveni način. Cilj je pružiti znanje i razumijevanje kao i otvorenost uma i entuzijazam u proučavanju glazbe. Beč je uvijek bio grad u kojemu je glazba bila tretirana na inovativne načine i ljudi se nikad nisu bojali pronalaziti nekonvencionalne pristupe. U Kući glazbe cilj nam je reflektirati bečki karakter grada koji je glazbeni pionir, stvarajući okolinu koja posjetiteljima pruža nova iskustva i svjesno se odmiče od tradicionalne promocije glazbe. U povijesne elemente, interakcija između produkcije prirodnih i elektroničkih zvukova, između analognih i digitalnih, ovdje je posebice važna. Zahvaljujući glazbenom sadržaju koji je prožet estetikom i umjetnošću, ali i arhitekturi koja kombinira materijal povijesne zgrade i futuristički dizajn s high-tech elementima, ciljamo stvoriti most između tradicije i inovacije. Smatramo se središtem živahne debate i zaigrano otvaramo nove načine pristupu glazbi. Interaktivne instalacije su integralni dio muzeja, koji od kako se otvorio 2000. godine, i mlađa i starija publika prihvaća s velikih entuzijazmom. Posebice sam sretan što naš interaktivni zvučni muzej često koriste autori međunarodnih projekata kao referencu. Kuća glazbe je također i partner u izgradnji i postavljanju meksičkog Glazbenog muzeja o bečkoj glazbi. 'Casa de la Música Viena' trebao bi se otvoriti sredinom 2015. godine u blizini Mexico Cityja. Moj tim i ja se nadamo da ćete imati uzbudljivo glazbeno putovanje te da ćete uživati u svojoj posjeti Kući glazbe - poručuje Simon K. Posch, direktor Kuće glazbe u Beču.

Od kako je otvorila svoja vrata javnosti, 15. lipnja 2000. godine, Kuća glazbe je otvorena za posjete svih 365 dana u godini, od 10 do 22 sata, javlja Glas Slavonije.

Iako je riječ o muzeju u središtu Beča, cijena ulaznica je i te kako prihvatljiva. Cijena ulaznice za odrasle je 12 eura, a za studente ispod 27 godina, umirovljenike i invalide samo devet eura. Djeca do 12 godina starosti plaćaju 5,50 eura, a ulaz je za djecu mlađu od tri godine slobodan. Grupe s deset ili više članova plaćaju devet eura, a školske grupe s deset sudionika ili više plaćaju 6,50 eura. Obiteljska ulaznica (maksimalno dvije odrasle osobe i troje djece ispod 12 godina) košta 27 eura. Postoji i noćna ulaznica, s kojom se u Kuću glazbe može ući u 20 i 21.30 sati, a stoji šest eura. Ako želite izraditi osobni CD u sklopu interaktivnih sadržaja, to stoji sedam eura. Sve dodatne informacije mogu se naći na web stranici www.hdm.at, na nekoliko jezika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju