Kuća glazbe nalazi se u srcu Beča, između katedrale sv. Stjepana i Opere, pokraj Sveučilišta glazbe i primijenjenih umjetnosti. Niz interaktivnih instalacija zaigrano komunicira s posjetiteljima koji će ovdje otkriti sve o zvukovima svih vrsta, a posebice o zvukovima koje su stvorili umjetnici, odnosno - glazbi. Razumijevanje i entuzijazam u pristupu glazbi Kući glazbe priskrbilo je austrijsku muzejsku nagradu za inovativni dizajn. Na ukupno 5000 kvadratnih metara nalazi se muzej posvećen širokom pristupu glazbi, a prije svega - glazbenom iskustvu.

Posjetitelje često iznenađuje što sve mogu naći u ovom zdanju, koje vrlo uspješno povezuje bogatu bečku glazbenu povijest i njegovu svijetlu glazbenu budućnost. Nakon što je otvorena, maestro Zubin Mehta dobio je počasno mjesto direktora Kuće glazbe. Na to ga je inspirirala vesela i direktna prezentacija glazbenog materijala koji povezuje ljude različitih glazbenih ukusa, potiče ih na razgovor, privlači im pozornost i razbija sve unaprijed stečene predrasude o glazbi koristeći činjenice proizašle iz intelekta i muzikologije.

- Kuća glazbe je interaktivni muzej zvuka koji pruža novi pristup glazbi na zaigrani, ali i znanstveni način. Cilj je pružiti znanje i razumijevanje kao i otvorenost uma i entuzijazam u proučavanju glazbe. Beč je uvijek bio grad u kojemu je glazba bila tretirana na inovativne načine i ljudi se nikad nisu bojali pronalaziti nekonvencionalne pristupe. U Kući glazbe cilj nam je reflektirati bečki karakter grada koji je glazbeni pionir, stvarajući okolinu koja posjetiteljima pruža nova iskustva i svjesno se odmiče od tradicionalne promocije glazbe. U povijesne elemente, interakcija između produkcije prirodnih i elektroničkih zvukova, između analognih i digitalnih, ovdje je posebice važna. Zahvaljujući glazbenom sadržaju koji je prožet estetikom i umjetnošću, ali i arhitekturi koja kombinira materijal povijesne zgrade i futuristički dizajn s high-tech elementima, ciljamo stvoriti most između tradicije i inovacije. Smatramo se središtem živahne debate i zaigrano otvaramo nove načine pristupu glazbi. Interaktivne instalacije su integralni dio muzeja, koji od kako se otvorio 2000. godine, i mlađa i starija publika prihvaća s velikih entuzijazmom. Posebice sam sretan što naš interaktivni zvučni muzej često koriste autori međunarodnih projekata kao referencu. Kuća glazbe je također i partner u izgradnji i postavljanju meksičkog Glazbenog muzeja o bečkoj glazbi. 'Casa de la Música Viena' trebao bi se otvoriti sredinom 2015. godine u blizini Mexico Cityja. Moj tim i ja se nadamo da ćete imati uzbudljivo glazbeno putovanje te da ćete uživati u svojoj posjeti Kući glazbe - poručuje Simon K. Posch, direktor Kuće glazbe u Beču.

Od kako je otvorila svoja vrata javnosti, 15. lipnja 2000. godine, Kuća glazbe je otvorena za posjete svih 365 dana u godini, od 10 do 22 sata, javlja Glas Slavonije.

Iako je riječ o muzeju u središtu Beča, cijena ulaznica je i te kako prihvatljiva. Cijena ulaznice za odrasle je 12 eura, a za studente ispod 27 godina, umirovljenike i invalide samo devet eura. Djeca do 12 godina starosti plaćaju 5,50 eura, a ulaz je za djecu mlađu od tri godine slobodan. Grupe s deset ili više članova plaćaju devet eura, a školske grupe s deset sudionika ili više plaćaju 6,50 eura. Obiteljska ulaznica (maksimalno dvije odrasle osobe i troje djece ispod 12 godina) košta 27 eura. Postoji i noćna ulaznica, s kojom se u Kuću glazbe može ući u 20 i 21.30 sati, a stoji šest eura. Ako želite izraditi osobni CD u sklopu interaktivnih sadržaja, to stoji sedam eura. Sve dodatne informacije mogu se naći na web stranici www.hdm.at, na nekoliko jezika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju