Zamislite skromnu podzemnu sobu bijelih zidova s jednom sijalicom koja osvjetljava cijelu prostoriju. Na zidu je nekoliko starih fotografija, u kutu drvena polica s knjigama te ležaj s orijentalnim uzorcima na kojem drijema mačka. Obitelj se okuplja za večeru sjedajući u krug na pod, a prostorijom se širi miris čaja od mente.

Tako već stoljećima žive obitelji u malom berberskom mjestu na jugu Tunisa. Tko je bio, zna, a tko (još) nije – riječ je o Matmati, podzemnom gradu.

Zemlja sreće i blagostanja

Matmata je poznata po svojoj „špiljskoj“ arhitekturi – njezini stanovnici još uvijek žive u kućama iskopanim pod zemljom i u brdu. Uzrok takvoj gradnji su nemilosrdne pustinjske vrućine – temperature se ovdje ljeti penju i iznad 40 stupnjeva, a hlada niotkud.

Vjeruje se kako su takve strukture ovdje iskopane još u rimsko doba, no ostale su neotkrivene svijetu sve do druge polovice 20. stoljeća. Kako se Matmata nalazi na brdovitom terenu, podzemne kuće bile su i koristan zaklon u slučaju napada – neprijatelj bi vidio samo pustinjski beskraj, ne znajući što se skriva u zemlji.

Na berberskom jeziku ovaj grad zove se još i Athwab, što bi simboliziralo „zemlju sreće i blagostanja“.

Kiše u Africi

Nažalost, neke nastambe uništene su 1969. godine kada je pala pustinjska kiša u stilu „inače ne padam u pustinji, ali kad padam…“. Kiša je trajala čak 20 dana i neke su se nastambe jednostavno urušile. Dio njih stanovnici su obnovili uz pomoć (obližnjih) lokalnih vlasti, a manji dio njih ponovno je podignut iznad zemlje.

Danas su očuvane stotine soba, od kojih su mnoge povezane mrežom hodnika i prolaza. Neke su prazne, u nekima se još živi, a neke se iznajmljuju turistima.

Pješčana pustoš i neobična arhitektura privukli su filmsku ekipu koja je 1976. radila na snimanju Zvjezdanih ratova IV.

Hotel Sidi Driss u Matmati odabran je kao dom Lukea Skywalkera na planetu Tatooine, a 2002. godine vratili su se radi snimanja filma Zvjezdani ratovi: Epizoda II – Klonovi napadaju.

Nisu odoljeli ni kreatori videoigre Call of Duty, koji su neke misije smjestili na rub Matmate.

Dobra vijest za vojsku obožavatelja Zvjezdanih ratova jest ta da je hotel još „živ“ i da u njemu slobodno možete rezervirati sobu za sebe po prilično povoljnoj cijeni. Za ostale postoje i druge opcije u obliku „normalnih“ hotela, ali i berberskih podzemnih soba pretvorenih u apartmane.

„Onaj tko napušta svoj dom u potrazi za srećom, ganja sjene“

Danas je ovo popularna turistička destinacija uključena u većinu itinerara, što je omogućilo lokalnim Berberima dodatnu zaradu. Tuniški ekonomski rast oslonjen na turizam zaustavljen je nakon 2011. godine i Arapskog proljeća, pa su se neke obitelji preselile u gradove te ostavile iza sebe pustinjski život.

Ipak, i danas ondje možete pronaći stare Berbere još uvijek posvećene svojim maslinama, palmama i pustinji. Kažu da onaj tko napusti svoj dom u potrazi za srećom, ganja sjene. Život u pustinji je težak, ali nije na prodaju.

Rado će vas ugostiti, a naiđete li na pravog, možda i sami naučite ovu tehniku gradnje iz prve ruke.

Zar ne bi to uistinu bila posebna uspomena s putovanja?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju