Stanovnici Düsseldorfa svoj dom nazivaju "Desetominutnim gradom", jer rijetko treba duže od toga da stignete kamo god želite. To je prilično zanimljiva tvrdnja za grad koji se može pohvaliti s pedesetak četvrti, koje su sjajno povezane sustavom javnog prijevoza U-Bahnova i S-Bahnova. I u tome leži velika privlačnost Düsseldorfa: „mali“ grad koji broji nešto više od šesto tisuća stanovnika, s infrastrukturom, internacionalnošću i kulturom odaje dojam puno većeg grada.

Dodajte činjenicu da je više od 57 posto njegove površine zeleno, i shvatit ćete zašto ga je jedna nedavna studija svrstala na šesti najbolji grad na svijetu za život. U svakom slučaju, savjete kako se najbolje provesti u Dusseldorfu donosimo s portala Guardian.

Gdje jesti

Postoji ogroman izbor internacionalnih kuhinja u kojima možete uživati, od autentične talijanske u San Leu u Altstadtu, do vruće piletine poslužene s biodinamičkim vinom u restoranu Hitchcoq u Pempelfortu. Tu je i snažan trend koji se tiče fusion hrane, bilo da se radi o azijsko-mediteranskoj u Bar Olio, francusko-rajnskoj u Fleher Hofu, ili posjetite Waya Kitchen, gdje "azijsko-sjevernoamerička-latinska" soul hrana uključuje teriyaki piletinu u sljedovima i korejski šnaps. Također, naći ćete izvrsnu japansku hranu po cijelom gradu, a Nagaya, u Stadtmitteu, ima Michelinovu zvjezdicu.

Dnevna tržnica na Carlsplatzu izvrsno je mjesto za pokupiti kavu i pecivo ili zalogaj za ručak; a na Lorettostrasse u Unterbilku nalaze se neki od najboljih restorana u gradu. Chef Murat Avcioglu u Noi kuha od povrća koje je uzgojeno u njegovom vrtu, dok u Rob’s Kitchen možete uživati u fantastičnoj kuhinji po cijenama bistroa.

Dusseldorf - 3 Dusseldorf - 3 (Foto: Getty Images)

Kultura

Kunstakademie je imala dubok utjecaj na umjetnost i izgled grada, a danas nastavlja poticati opojnu mješavinu i mainstream i underground kulture. Sama količina zbirki i galerija suvremene umjetnosti govori kako je Düsseldorf daleko iznad svoje veličine na međunarodnoj pozornici. Na Grabbeplatzu možete prošetati ravno iz trokatnog Kunstsammlunga K20 i vidjeti djela Kleaa i Klimta, dok se na K21 (druga lokacija Kunstsammlunga) možete popeti po unutrašnjosti staklenog krova bivše zgrade parlamenta na golemoj paukovoj mreži, kao dio dugogodišnje instalacije Tomása Saracena.

Glazbena scena je ovdje i dalje moćna: Düsseldorf je rodno mjesto utjecajnih bendova kao što su Kraftwerk, Neu!, La Düsseldorf, Rheingold i DAF, a barovi i klubovi ostaju pionirski prostor za sve vrste elektronike. U Altstadtu se obično mnogo događa, osobito vikendom, a jedno od najboljih mjesta za početak je opušteni Salon des Amateurs.

Dusseldorf - 2 Dusseldorf - 2 (Foto: Getty Images)

Četvrt

Od svih četvrti Düsseldorfa, Flingern je posebno fascinantan. Zapravo se sastoji od dvije odvojene četvrti - tihog urbanog sela Flingern-Nord do pankerskog Flingern-Süd. U osamdesetim godinama u pankerskoj četvrti nalazio se Kiefernstrasse, ozloglašeni skvot, dom anarhističkih bandi. Danas su njegove kuće najživopisnije u gradu, a pročelja prekrivena šarenim umjetničkim djelima po izboru stanovnika, koji su ovdje izgradili živu alternativnu zajednicu. Ikonični punk i hardcore klub, AK47, živi u mračnoj slavi, dok je odmah iza ugla novi restoran 5P Style koji poslužuje burgere s krumpirićima s tartufima.

Karlov mir: Njemački grad navijača, egzotičnih stabala i slasne švarcvaldice Karlsruhe - 1 Karlsruhe - 2 Karlsruhe - 3 +2 Karlsruhe - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju