Jeste li ikada čuli za državu pod nazivom Dominika? Vjerojatno niste, iako mislite da jeste. Naime, Država Dominika dijeli veoma sličan naziv s jednom od susjednih otočnih država pod nazivom Dominikanska Republika.

I Dominika i Dominikanska republika smještene su u Karipskom moru na jugoistočnom dijelu Američkog sredozemnog mora, a iako nije turistički popularna kao Dominikanska republika, Dominika nije ništa manje lijepa ili vrijedna posjeta.

Jedan od prvih posjetitelja na ovom otoku bio je veliki talijanski moreplovac Kristofor Kolumbo koji se ovdje iskrcao još davne 1493. godina. Danas je Dominika jedna od država Commonwealtha te kao takva, unatoč svojim vlastima, priznaje britanskog monarha kao vrhovnog poglavara.

Pod sloganom "Nature Island" (u prijevodu Otok prirode), Dominika je upravo to. Netaknuta priroda i očuvana kultura, raj za svakog posjetitelja, potpuno drugačija od ostalih karipskih destinacija. Na ovom ćete vulkanskom otoku pronaći impozantne vodopade, rijeke i brzace koji prodiru kroz prostranstva prašuma koja zauzimaju gotovo trećinu površine otoka. Glazba, umjetnost i cvijeće. To je Dominika.

Sa svega 70.000 stanovnika, ovaj otok dobar je odabir, ako ne volite gužve. Većina stanovnika živi u glavnom gradu Roseau, a govorite li engleski, nećete imati problema jer upravo je on glavni jezik otočana. Ako zalutate u neke zabačene dijelove otoka, nemojte se iznenaditi ako u komunikaciji s drugima nećete ništa razumjeti, jer jedan dobar dio otočana još uvijek koristi jezik Kwèyòl (Creole), dok se u nekim naseljima koristi i Kokoy.

Dominika - 5 Dominika - 5 (Foto: Getty Images)

Otok je dobar odabir, ako vas zanima istinski odmor prepun avantura na otvorenome, a dvije najveće aktivnosti koje turistička zajednica promovira su ronjenje i hiking. Uz spomenute, pružaju se i druge aktivnosti poput posjeta Adrenalinskom parku, bicikliranje, promatranje ptica, posjet botaničkom vrtu, upoznavanje otoka na leđima konja, kajaking po tirkiznom karipskom moru, pješačenje do Middleham slapova ili druženje s morskim kornjačama na obali otoka.

Ako želite zakoračiti u povijest, svakako se zaputite do teritorija Kalingaoa kojeg nastanjuju Indijanci. Istražite njihove tradicijske zanate i upoznajte se s kulturom koja je stotinama godina ostala nepromijenjena. Želite li saznati više o Kalingo Teritoriju posjetite www.KalinagoTerritory.com.

Za istinske ljubitelje netaknute prirode tu je Nacionalni Park Cabrits na čijem području se nalaze prašume, koraljni grebeni te florom i faunom bogata močvarna područja. Samo ime nacionalnog parka dolazi od španjolske riječi "cabra" (u prijevodu: koza), a razlog tome je što je ovo područje poznato po autohtonoj vrsti koze. Naime, koze su ovdje doveli mornari kako bi kod povratka na otok imali meso za prehranu.

Odlučili ste se za posjetu otoku? Vrijeme je da rezervirate svoj smještaj. Od luksuznih resorta do hotela, otok ima sve. Naša osobna preporuka je da svoj smještaj rezervirate u središtu prirode u jednoj od granama sakrivenih drvenih kućica koje su savršeno stopljene s prirodom. Umjesto staklenih prozora, takve kućice obično imaju baldahine i zavjese koji će unijeti dašak glamura vašem karipskom odmoru. Baš kao i ponude smještaja, ne nedostaje ni ponude dobre hrane. Ona se ovdje pretežito temelji na ribljim jelima, što je i logično, a neće vas zaobići ni veliki i kvalitetan odabir domaće uzgojenog povrća i voća koje raste na samom otoku.

Kad govorimo o putovanju na tako daleku destinaciju, prvo što se zapitamo je koliko sve to košta? Iako ćete za avio kartu možda izdvojiti koju kunu više, jednom kad tamo stignete bit ćete ugodno iznenađeni. Naime, valuta u Dominiki je Eastern Caribbean Dollar, što u prijevodu znači da za 25 kuna dobijete oko 10 dolara. Kad uzmete da jedan obrok u restoranu košta od 10 – 15 EC$, brzo možete shvatiti kako je ovo raj za trošenje.

Zaista je pala odluka? Posjetite stranicu Dominike i istražite što vas sve očekuje na otoku prirode.

Je li ovo otok s najljepšim pješčanim plažama na svijetu? Otok Boracay na Filipinima - 2 Otok Boracay na Filipinima - 1 Otok Boracay na Filipinima - 4 +2 Otok Boracay na Filipinima - 6
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju