Svako zlo za neko dobro. Tako bi se moglo reći za tursku okupaciju mađarskog grada Egera – kada je osmanska vojska kročila na prag grada, lokalno stanovništvo sakrilo se u podrume, tunele, špilje… Gdje god su stigli, poslužilo je.

Nakon što su Osmanlije otišle, ove rupe u zemlji poslužile su za proslavu. A kakva je to proslava bez dobrog vina? To još nitko nije otkrio, naročito ne u Dolini lijepih žena.

Ova mađarska zlatna dolina šifra je za čak dvjestotinjak vinskih podruma od kojih je manji dio otvoren posjetiteljima tijekom cijele godine. Poredani su duž ulice, ukopani u zidine i stijene koje okružuju ogroman park pun zelenila, čije se divlje krošnje nadvijaju nad ulazima u vinarije.

Poput srednjovjekovnih ilegalaca

Svaki vinski podrum mami na svoj način i teško ćete odlučiti u koji valja ući. Utješno je to što, koji god da odaberete, ne možete pogriješiti. U mračnim stijenama, uz čašu vina i svijeću koja osvjetljava stol, osjećat ćete se baš kao srednjovjekovni ilegalac.

Neke vinarije su manje i skučene poput katakombi, a neke su puno veće nego što se čine dok ih promatrate izvana. Štoviše, pronaći ćete i one na dva kata u zidinama.

Najpoznatije vino koje svakako morate probati jest Egri Bikavér, ili u prijevodu: krv bika. Tako i izgleda – tamno crveno vino je bogatog okusa, nastalo miješanjem triju sorti grožđa.

Njegovo ime vezano je uz legendu o turskoj opsadi, kada je brojčano nadmoćnu tursku vojsku porazila mala vojska vladara Istvana. On je mudro podigao moral svojim vojnicima pomiješavši svo vino koje je postojalo u gradu i uspješno su obranili gradski dvorac. Zbog njihove strastvene borbe proširila se glasina da su vojnici pili bikovu krv kako bi dobili nevjerojatnu snagu.

Lijepe žene prolaze kroz grad?

Pa kad smo već kod imena, odgonetnimo tajnu iza naziva „Dolina lijepih žena“. Čovjek bi pomislio da nakon dovoljno čaša vina sve žene postaju lijepe i da naziv dolazi otuda, no razlog ne leži u tome. Štoviše, kada je Dolina otvorena u 18. stoljeću, ženama nije bio ni dozvoljen pristup, osim ako nisu donosile hranu svojim pijanim muževima.

Prema legendi, naziv je dobila po jedinoj ženi koja se ovdje izborila za svoje mjesto. I to ne kao gošća, već kao ponosna vlasnica vinarije. Treba li napominjati da je bila iznimno lijepa? Ne čudi što je red gostiju ispred njene vinarije svakog dana postajao sve veći, a njen biznis sve popularniji. Pretpostavit ćemo da su gosti nakon određene čaše počeli vidjeti duplo, troduplo i tako dalje, pa je od jedne lijepe žene nastala čitava Dolina.

Dolina lijepih žena nalazi se oko sat i pol vožnje istočno od Budimpešte, u blizini predivnog Nacionalnog parka Bukki. Zgodan način za iskombinirati vikend u prirodi s čašom dobrog vina, a ako se poželite gradskog šušura, obavezno posjetite obližnji srednjovjekovni gradić Eger.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju