Karneval u Rio de Janeiru, Brazil
Ove godine karneval se održavao od 28. veljače do 4. travnja, a kao i svake, tako je i ove godine bio obilježen cjelodnevnim zabavama na ulicama Rija de Janeira. Karneval je poznat po sambi, šarenim kostimima i  golemoj paradi koja predstavlja vrhunac karnevala. No ono po čemu je karneval najpoznatiji su svakako razgolićene ljepotice u grandioznim kostimima.

Oktoberfest, Munchen
Nema tog Hrvata koji nije čuo za Oktoberfest. Većina muških pripadnika našeg naroda sanja o odlasku u Munchen za vrijeme održavanja Oktoberfesta kako bi mogli uživati u pivu koje se radi samo za ovaj festival. Da, ovo je raj za muškarce. Piva, kobasica i glazbe ovdje ima na pretek. Pravo mjesto da pobjegnete od žene ili punice na nekoliko dana.

Holi, Indija
Holi je festival koji se ne može vezati samo za jedno mjesto ili grad. To je sveti festival svih Hindusa, poznat i kao festival boja, i predstavlja slavlje prestanka zime i početka proljeća. Definitivno preporučamo posjetiti Indiju u vrijeme održavanja Holija, i svakako odjenite nešto za čime nećete žaliti sljedeći dan jer su šanse da vas zaliju bojom gotovo pa stopostotne.

Venecijanski karneval, Venecija
Još jedan festival koji se odvija u susjedstvu. I još jedan za koji je obavezna maska. Venecijanski karneval je tradicija od trinaestog stoljeća. Iako nije ni mrvicu toliko razuzdan kao onaj u Brazilu svakako ga vrijedi posjetiti. Ako se zaputite na karneval u Veneciji, svakako se pripremite na nesnosne gužve koje vas čekaju na ulicama.

Festival vatre, Lerwick, Škotska
Ovo je najveći europski festival vatre, a vrhunac festivala je paljenje pravog vikinškog broda. Trebamo li reći nešto više? Pravi mamac za sve piromane.

Tomorrowland, Boom, Belgija
Tomorrowland je brzo postao jedan od najvećih festivala elektronske glazbe na svijetu. Svake godine posjeti ga preko 100.000 zaljubljenika u ovu vrstu glazbe kao bi plesali po cijele dane i noći.

Mardi Gras, New Orleans
Po mnogo čemu je reputacija ovog festivala prerasla sam festival. No, ako želite partijati kao da ne postoji sutra onda se ovaj festival mora naći na vašem popisu. Uvijek se održava u utorak prije pepelnice.

La Tomatina, Bunol, Španjolska
Ova kečapijada je jedan od rijetkih festivala koji se održava čisto iz zabave, a ne veže se na neki događaj ili sveca. Sada već davne 1945. godine se prvi put održao i to posve slučajno. Nekoliko „čudaka“ je počelo gađati povorku zrelim rajčicama, ovi su im uzvratili, i tako sve do danas, svake godine, u sezoni rajčica okuplja se mnoštvo kako bi se gađali rajčicama i pravili ulični kečap. Ne, ne jede se...

Dan Mrtvih, Meksiko
Iako se svugdje u svijetu 1. studenog slavi Dan Mrtvih u znak sjećanja na sve preminule, Meksikanci su od toga napravili pravi festival. Toga dana ulicama prolaze povorke u kojima su ljudi odjeveni u kostime kostura. Pa ako se zateknete u Meksiku za Dan Mrtvih nemojte se začuditi ako vas na ulici zaustavi kostur odjeven u vjenčanicu.

Turnir u hrvanju, Erdine, Turska
Snažni, nauljeni muškarci goli do pojasa koji se hrvaju jedni s drugima. Svaki daljnji komentar je suvišan. Pravi melem za ženske, i poneke muške okice.

Cooper Hill’s trka za sirom — Gloucester, Velika Britanija
Kad sudac da znak, deseci uglavnom pripitih natjecatelja krene nizbrdo u trku za kolutom sira kojeg je netom prije isti sudac zakotrljao prama cilju. Broj kontuzija, lomova, iščašenja i općenito ozljeda, uopće nije bitan, prema onome koliko zabave i veselja pruži taj svibanjski dan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju