Kolekcija muzeja Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu u Nizozemskoj nadaleko je poznata. Ona obuhvaća više od 150,000 umjetnina prikupljenih u posljednjih 170 godina postojanja muzeja, uključujući i radove velikih majstora poput Rembrandta, Moneta, van Gogha, Cezannea i Salvadora Dalija.

Nažalost, svega osam posto te umjetničke građe moglo se razgledati u muzeju. Ostatak je bio raspoređen u nekolicini nesigurnih umjetničkih depoa kojima su prijetile poplave. Da bi se zaštitilo to umjetničko blago od propadanja, izgrađen je Depo Boijmans Van Beuningen.

Guangzhou Circle, Kina - 3 Zanimljivosti 138 metara visoka! Znate li gdje se nalazi najveća okrugla zgrada na svijetu?

Riječ je o zapanjujućoj zgradi u Museumparku u Rotterdamu na šest katova i visokoj 39,5 metara koja ima izgled divovske zdjele, a koja je napravljena od čelika i betona. Fasada zgrade, pak, obložena je mnogobrojnim zrcalima u kojima se reflektira cijeli grad.

Depo Boijmans Van Beuningen se prostire na oko 15.000 četvornih metara, a napravljena je prema ideji nizozemske arhitektonske tvrtke MVRDV.

Palača Parlamenta, Bukurešt - 1 Putovanja Rumunjska megalomanija: 7 zanimljivosti o jednoj od najvećih zgrada svijeta

Ujedno, to je prvo skladište umjetnina na svijetu koje pruža mogućnost razgledavanja 99 posto pohranjenih eksponata – samostalno ili u društvu vodiča. Posjetitelji će moći dobiti uvid i u postupak restauriranja vrijednih predmeta, pakiranja umjetničkih djela i pripreme za transport.

Nakon uživanja u umjetninama neprocjenjivog bogatstva posjetitelji se mogu uputiti na krov depoa gdje se nalazi šarmantan vrt sa 75 posađenih breza, a s kojeg puca prekrasan pogled na Rotterdam.

Na krovu depoa posađene su breze Na krovu depoa posađene su breze (Foto: Shutterstock)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju