Kolekcija muzeja Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu u Nizozemskoj nadaleko je poznata. Ona obuhvaća više od 150,000 umjetnina prikupljenih u posljednjih 170 godina postojanja muzeja, uključujući i radove velikih majstora poput Rembrandta, Moneta, van Gogha, Cezannea i Salvadora Dalija.

Nažalost, svega osam posto te umjetničke građe moglo se razgledati u muzeju. Ostatak je bio raspoređen u nekolicini nesigurnih umjetničkih depoa kojima su prijetile poplave. Da bi se zaštitilo to umjetničko blago od propadanja, izgrađen je Depo Boijmans Van Beuningen.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 138 metara visoka! Znate li gdje se nalazi najveća okrugla zgrada na svijetu?

Riječ je o zapanjujućoj zgradi u Museumparku u Rotterdamu na šest katova i visokoj 39,5 metara koja ima izgled divovske zdjele, a koja je napravljena od čelika i betona. Fasada zgrade, pak, obložena je mnogobrojnim zrcalima u kojima se reflektira cijeli grad.

Depo Boijmans Van Beuningen se prostire na oko 15.000 četvornih metara, a napravljena je prema ideji nizozemske arhitektonske tvrtke MVRDV.

Slika nije dostupna Putovanja Rumunjska megalomanija: 7 zanimljivosti o jednoj od najvećih zgrada svijeta

Ujedno, to je prvo skladište umjetnina na svijetu koje pruža mogućnost razgledavanja 99 posto pohranjenih eksponata – samostalno ili u društvu vodiča. Posjetitelji će moći dobiti uvid i u postupak restauriranja vrijednih predmeta, pakiranja umjetničkih djela i pripreme za transport.

Nakon uživanja u umjetninama neprocjenjivog bogatstva posjetitelji se mogu uputiti na krov depoa gdje se nalazi šarmantan vrt sa 75 posađenih breza, a s kojeg puca prekrasan pogled na Rotterdam.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju