Za Gruzijce kažu kako su jedan od najsrdačnijih naroda u Europi, ako ne i na svijetu, a i ime glavnog grada sugerira da se radi o „toplom mjestu“. No Tbilisi nije topao samo zbog ljudi, nego i termalnih izvora. Sumporne kupke u Abanotubaniju, staroj četvrti jedno su od najposjećenijih mjesta u gradu.

Navodno se iz nje razvio cijeli grad,  nakon što je sokol (u nekim izvorima jastreb) kralju Vakhtangu Gorgasalu nehotice pokazao put prema tom vodenom blagu. Kraljevska ptica je u žaru borbe s fazanom pala u vrelu vodu. Obje su tragično završile, no kralj je bio toliko impresioniran vrućom vodom da jeodlučio očistiti šumu i sagraditi grad oko ovog prirodnog čuda.

Danas je u Abanotubaniju desetak mjesta na kojima možete iskusiti čari ljekovite vode. Gruzijske banje se razlikuju od onih kakve možete naći u Budimpešti ili Turskoj. Smještene su pod zemljom, u polukružnim kupolama kroz čije krovove dopire sunčeva svjetlost i svježi zrak, a izlazi para.

Ljudi iz cijelog svijeta dolaze ondje kako bi se opustili i ublažili razne tegobe i bolesti, od kožnih do probavnih, ali i artritisa te nesanice. Na ulazu u kupke pitat će vas želite li i masažu, a ako pristanete dobro će vas istrljati grubom rukavicom.

Žustro trljanje cijelog tijela ili „kisi“ traje desetak minuta i nije ugodno, ali oni koji su probali kažu da je osjećaj nakon masaže sjajan. Imajte na umu da za masažu treba skinuti sve sa sebe. Golotinja je uobičajena u kupkama, a oni koji se ne osjećaju ugodno u takvom okruženju mogu se odlučiti za privatne kupke, gdje mogu biti sami ili u društvu koje sami odaberu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju