Područje oko Černobila moglo bi uskoro dobiti poseban status. Naime, nakon što se 1986. dogodila svjetski poznata katastrofa u kojoj je eksplodirala nuklearna elektrana, cijelo je područje napušteno i prepušteno prirodi. Stoga, Ukrajinci se nadaju kako će uvrštenje na popis Svjetske baštine privući više posjetitelja i donijeti potreban novac za očuvanje uništenih građevina.

Černobilska zona, koja uključuje grad Pripjat, u kojem je nekad živjelo i 50 tisuća stanovnika, trenutačno nema nikakav službeni status, ali je procvat turizma doživjela izlaskom hit-serije „Černobil“ 2019. godine. Tako je 2019. godine lokaciju posjetilo 125 tisuća turista kako bi razgledalo tridesetak kilometara oko isključenih reaktora.

Iako su razine zračenja i dalje daleko od normalnih i predviđa se da bi se području moglo živjeti sigurno tek za 24 tisuće godina (da, dobro ste pročitali), turistički posjeti su dopušteni, s obzirom na njihovo kratko trajanje. Tako su 2019. (zbog korone ne možemo računati ovu godinu), rezervacija porasle za čak 40 posto u odnosu na godinu prije.

„Uređenje“ Černobila najavio je i ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenskij. Za posjetitelje će biti uređene pješačke staza i biti ukinuta ograničenja za snimanje. Također, uvest će se i elektronički sustav izdavanja ulaznica kako bi se stalo na kraj neovlaštenim turama.

Ukrajinska vlada vjerojatno će u ožujku predložiti UNESCO-u da se spomenuto područje uvrsti na popis Svjetske baštine, ali smatra se da će odluka biti donesena tek dvije godine kasnije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju