Kanal – riječ je to koja ne zvuči baš romantično. Pa ipak, neki od njih izbjegli su prateće konotacije i postali slavni simboli i objekti turističkih želja. Kanali Venecije i kanali Amsterdama samo su neki od najpoznatijih i najljepših. Jedan od njih svakako je i francuski kanal poznat kao Canal du Midi.

Canal du Midi ili Kanal dvaju mora povezuje Mediteran i Toulouse, pa zatim i Atlantski ocean. Dug je čak 240 kilometara i povezuje mediteransku luku Sete s gradom Toulouse, odakle se spaja s rijekom Garonne, tj. njenim kanalima koji vode sve do Atlantika.

Njegov put prolazi kraj slikovitih sela i vinograda, te rimskih utvrda. Nad njim se nadvijaju prirodne arkade od krošnji drveća, a za lijepog vremena postaje savršeno mjesto za romantičnu vožnju brodom. Čini se da Francuzi i od kanala bez problema naprave mjesto za medeni mjesec.

Ako i niste tip od vode, staza koja prati kanal Midi (kako mu tepaju) savršena je za bicikliste ili jednostavne šetnje i čašu vina uz lijep pogled pri zalasku sunca.

Zbog brojnih mostića i tunela, ali i kulturnog značaja, ovaj kanal nije prometno opterećen – tu i tamo prođe koji brod, uglavnom s turistima koji plove Francuskom na malo drugačiji način. Najčešće je to u ljetnim mjesecima kada je ovdje vrhunac sezone.

Njegova izgradnja počela je 1667. godine, a otvoren je 14 godina kasnije. Originalno ime bilo mu je Kraljevski kanal, dok ga francuski revolucionari nisu preimenovali u Kanal dvaju mora 1789. godine kada je počela Francuska revolucija.

Smatra se jednim od najvećih građevinskih poduhvata 17. stoljeća, a krajem 18. stoljeća osobno ga je posjetio i proučio budući američki predsjednik Thomas Jefferson koji je po struci bio arhitekt. Kao ambasador, bio je zainteresiran za gradnju sličnog kanala po uzoru na francuski. UNESCO ga je 1996. godine uvrstio na popis svjetske baštine u Europi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju