Asturija, Katalonija, Kastilja... Španjolska ima regija koliko god hoćete, a teško je reći koju se isplati najprije vidjeti, jer je svaka posebna na svoj način. Ipak, ovaj put donosimo priču o baskijskom gradu Bilbau. Savjete kako se najbolje provesti u njemu za britanski portal dao je Gaizka Zuazo, ravnatelj gradske škole dizajna.

Što jesti u Bilbau?

Bilbao vjerojatno nije idealan grad za vegetarijance jer se ovdje jede jako puno mesa, posebno poznati chuleton ili T-bone odrezak. Meso se suši 40 - 60 dana, a zatim se servira uz vlastiti mini - roštilj na stolu, tako da ga možete spremati po svom guštu. Za posebno dobar chuleton valja posjetiti restoran Asador Sugarra u starom gradu. S druge strane, oni koji preferiraju ribu neka se upute u La Lonja de Olabeaga na obalama rijeke Nervion.

Bilbao - 5 Bilbao - 5 (Foto: Getty Images)

Ipak, za nešto malo posebnije, odvezite se kratkom vožnjom taksijem iz centra do restorana Kate Zaharra, na obroncima planine Artxanda, gdje ćete uživati u odličnoj hrani i fantastičnom pogledu na grad. Svakako naručite ukusne zamburinas (male Jakobove kapice) – koje su specijalitet kuće.

Povijest i kultura

Bilbao je doživio veliku transformaciju: od industrijskog grada izgrađenog na trgovini željezom do grada u kojemu su umjetnost i kultura – ali i turizam, došli itekako do izražaja. Otvorenje muzeja Guggenheim 1997. godine imalo je veliki utjecaj, ali kao i u većim gradovima, alternativna umjetnička i kulturna scena razvija se i u starim industrijskim zgradama, gdje vlasnici naplaćuju niske najamnine. Osim toga, na području San Francisca (da, tako se zove jedna četvrt) postoje neke prilično zanimljive nove galerije, kao što su SC Gallery i Espacio Marzana.

Bilbao - 3 Bilbao - 3 (Foto: Getty Images)

Četvrt san Francisco

Godine zanemarivanja dovele su četvrt San Francisco na loš glas, ali sada zahvaljujući niskim najamninama za prostore, mladi poduzetnici, umjetnici i dizajneri mogu ondje započeti biznis. Tako da, i ta četvrt se mijenja i postaje sve poželjnija.

S druge strane, stara četvrt Casco Viejo je još uvijek najatraktivniji i najstimulativniji dio, sa svojim kamenim ulicama i bezbrojnim barovima. Restorani i pintxo barova, te delikatesne trgovine kao što su Ultramarinos Gregorio Martín i La Queseria na svakom su uglu. Kad osjetite potrebu za malo predaha u uskim, prometnim ulicama, svratite na kavu ili pivo u suncem obasjani trg Nueva, koji obiluje barovima.

Bilbao - 1 Bilbao - 1 (Foto: Getty Images)

Noćni život (ali i nogomet)

Ljeti i vikendom mnogi barovi u Casco Viejo ostaju otvoreni do 3 ujutro. Cafe Bar Bilbao na Plaza Nuevaza svaku je preporuku, ali je za mlađe preporuka ipak Cafe Nervion. Za ples i glazbu uživo, kazališni bar Kafe Antzokia super je mjesto za druženje. Također, stanovnici strastveno navijaju za svoj nogometni klub, Athletic Bilbao, koji, unatoč politici potpisivanja ugovora samo s baskijskim igračima, uspješno nastupa u najvišem razredu španjolskog nogometa. Kad Athletic igra kod kuće, pridružite se navijačima u Calle Poza i gledajte utakmicu u jednom od barova – ili još bolje, odite na stadion San Mames.

Smještaj

Za „fensi“ smještaj, tu je hotel Miro, čiji dizajn potpisuje modni dizajner Antonio Miro. Sobe ovdje nisu jeftine, te se dvokrevetna kreće od 1200 kuna za noć, ali položaj je odličan i treba vam 5 minuta pješice do Guggenheimovog muzeja. Ako ipak tražite nešto skromnije, savjet je Pension H30 (od 500 kuna na više).

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju