Bikademy je inovativni i interaktivni cikloturistički proizvod koji promovira određene lokacije kao poželjne cikloturističke destinacije – ili, pojednostavljeno: odličan projekt koji motivira sve one koji guštaju u otkrivanju novih mjesta na dva kotača, a iza njega stoji Slavonac Krešimir Herceg.

Priča je započela prije nekoliko godina kao Bicikademija, da bi s vremenom „odrasla“ u Bikademy s kojom se možete bolje upoznati putem web stranice i aplikacije kojom se postaje student. Ispiti se ne polažu u klupama, nego u prirodi -  sve što treba napraviti je pedalirati do određene lokacije i napraviti selfie putem aplikacije.

Krešo, za kojeg će prijatelji reći da je društveni lik, zaljubljenik u marketing i aktivni život te sport, u bicikliranje se zaljubio još u osnovnoj školi u Slavonskom Brodu

„Tada smo svake ljetne praznike biciklirali na neka mjesta u okolici: jezera Petnja i Ljeskove vode, tada omiljeno kupalište Migalovce... Odlaskom na faks u Zagreb je bicikliranje stalo, ali se povratkom u Slavonski Brod ponovo vratila ta navika i uživanje u vožnji. Još jedna ideja je došla, a to je promocija Slavonije i Baranje kao odlične turističke destinacije koja ima sve (osim mora): gostoljubivost domaćina, odličnu gastro i eno ponudu te bogatu kulturnu i prirodnu ponudu. 

Tada pokrećemo biciklijadu Mali Pariz – Klakar (aluzija na poznati reli Pariz – Dakar), jer je Mali Pariz jedno naselje u Brodu, a Klakar selo nedaleko Broda. Tim projektom kreće ozbiljniji pristup cikloturizmu i tada se javlja i ideja Bicikademije. Od početka je engleski naziv bio Bikademy, a ove godine smo odlučili napraviti kompletan rebrending i redizajn, razvijati taj cikloturistički proizvod samo na engleskom jeziku i sada ostaje brend Bikademy“, priča nam Krešimir koji u ovom projektu nije sam.

„U Bikademy timu su od početka prije svega prijatelji, a onda kolege: Tin Horvatin, Boris Predmerski i Berislav Petrović.

Berlinska veza je naš prijatelj Filip Mrvelj, jedini hrvatski 3D Street Art umjetnik, koji par godina živi u Berlinu. S Filipom inače radim projekt Vukovart, te smo snimili dva dokumentarna putopsina filma Bike Advantures of Hlapich and Lima, gdje smo biciklirali do Francuske i kroz talijanske regije Toskanu i Lazio.

Berlin inače radi na ciklo infrastrukturi i generira velik broj turista koji biciklom obilaze ovaj odličan grad“, objašnjava Herceg. Temelji za Bikademy postavljeni su još 2014. godine.

Bikademy - 9 Bikademy - 9 (Foto: Bikademy)

„Uvidjeli smo da velik broj naših prijatelja ne zna kakve ljepote se uopće nalaze u neposrednoj blizini mjesta u kojima žive. A biciklom su dostupna jako brzo. Smislili smo koncept koji je pokrivao pet županija Slavonije i Baranje koja se tada gotovo nije spominjala kao hrvatska turisitička regija, što nam je na neki način smetalo. Koncept se sastoji od Studija – regije ili gradovi, i Ispita – lokacije kulturne i prirodne baštine", priča nam Krešo. 

U početku su im "studenti" slali fotografije s lokacija, a zatim bi im oni upisivali položene ispite u virtualni Indeks. Kad bi položili sve ispite određenog studija, dobili bi nagradu. 

"Ideja je namijenjena svima koji vole bicikliranje i aktivan život, i lokalcima i turistima. Bike Student upoznaje određenu regiju i za to dobiva nagradu. Uskoro će biti nekih drugih pogodnosti na kojima trenutno radimo. Bikademy može poslužiti kao odličan turistički alat koji povezuje kulturu i prirodu s aktivnim načinom života na zabavan način, a također pruža dodanu vrijednost u turističkoj ponudi.  Kilometraža ovisi gdje se nalazite u početnoj točki, ali nema većih udaljenosti od 100 km unutar jednog Studija.

Nakon početnog, primitivnijeg pristupa, odlučili smo napraviti aplikaciju kako bismo automatizirali cijeli proces, a i Bike Studentima omogućili jednostavnije i zanimljivije prijave ispite. Svatko tko se registrira na aplikaciji postaje Bike Student sa svojim Indeksom. Tu se nalaze Studiji i ispiti. Kada Bike Student dođe do ispita, prijavi ga jednim klikom i fotografira se na toj lokaciji. Mora imati uključenu lokaciju i internet vezu. Nakon što se polože svi ispiti određenog Studija, svaki Bike Student dobije nagrade GIANT Hrvatska. Nagrade su majice, svjetla, ruksaci... sve što treba svakoj osobi koja vozi bicikl. Za inozemne nagrade imamo prilagođene nagrade.

Uglavnom smo se vodili najvažnijim točkama kulturne i prirodne baštine. Ali smo uključili i krajnje točke Studija, kako bi Bike Studenti mogli obići što više područja i upoznati ga. U Zagrebu smo se, na primjer, vodili nešto zelenijim kriterijima jer je gotova cijela kulturna ponuda smještena u sam centar grada. A cilj nam je da i ljudi koji nisu iz Zagreba upoznaju Zagreb što je više moguće", otkriva Krešo. 

Do sada je nešto više od 600 studenata položilo ispite, a nekoliko ih je u svoje indekse upisalo sve! Planova za budućnost je puno, ali na njima se još uvijek radi. Kako kaže Krešo, prvi cilj je širenje na druge regije i gradove, u Hrvatskoj i inozemstvu. Drugi cilj je razvijanje novih funkcionalnosti i pogodnosti za Bike Studente. I promociju svih regija za ciklturiste.

„Cikloturizam je u velikom rastu u cijelom svijetu, pogotovo u Europi, a ovom pandemijom je bicikl dobio još jedan plus kao odlična mogućnost transporta u gradovima. Svakako ćemo raditi i na promociji određenih dijelova i njihovim specifičnostima“, potvrđuje Krešo, a u fokusu će im biti priroda, kultura, hrana i - ljudi. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju