Balkon Europe – kako to zgodno zvuči, zar ne? Dobra vijest je da i postoji, a nalazi se u njemačkom gradu Dresdenu.

Riječ je o tzv. terasi Brühl koja se proteže iznad i duž obala rijeke Elbe, nedaleko od Trga Neumarkt. Ovo je popularno okupljalište i šetalište na kojem je – naročito za sunčanog vremena – izazov pronaći mjesto pod suncem ili mjesto u kafiću.

Terasa je originalno bila dio gradske utvrde renovirane u 16. stoljeću, a ime je dobila po poljsko-saksonskom državniku i članu ugledne obitelji, Heinrichu von Brühlu. Osim što je posjedovao gradsku palaču s galerijom i pripadajućim vrtovima, imao je i rekordne količine satova, vojnih prsluka, perika, šešira… Klasika, sve što je potrebno jednom muškarcu u to doba.

Nažalost, kao i brojni drugi dijelovi grada, terasa je stradala u savezničkom bombardiranju Dresdena u Drugom svjetskom ratu. Tijekom napada britansko-američkih snaga u veljači 1945. godine na grad je bačeno čak 3 900 tona bombi, pri čemu je ubijeno oko 24 000 ljudi. Do danas je Dresden ostao simbol za gotovo potpuno uništenje grada.

Nakon rata terasa je obnovljena – posao je obavljen kvalitetno, pa bi se moglo reći da je terasa maksimalno moguće vjerna originalnom izdanju. Danas je ovo jedna od glavnih atrakcija grada kojeg zovu „Firencom na Elbi“. Oduševljava izgledom i arhitekturom jer je obnovljen s koliko god je to originalnog materijala bilo moguće kako bi se sačuvao duh starih vremena.

U skladu s time je i nadimak „Balkon Europe“, koji je stekla u 19. stoljeću zahvaljujući slavnom Goetheu. Stoga, kada krenete u šetnju Dresdenom, posjetite i Brühlovu terasu te se opustite na klupicama s panoramskim pogledom na rijeku i grad koji je pobijedio ratne strahote.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju