U neposrednoj blizini otoka i grada Korčule, usred tirkiznog mora i zaštićen brdom Pelješca, nalazi se zeleni otočić manji od jednog kilometra kvadratnog.

Ime otočića je Badija i pripada skupini korčulanskih otoka. Prekriven je zelenilom borove šume, čempresa i makije, a može ga se obići makadamskom stazom koja radi krug oko otoka.

Prilikom šetnje možda ugledate neobične stanovnike: jelene lopatare, malu vrstu jelena naviknutog na mediteranske uvjete.

Naime, uprava Brijunskih otoka je 1958. godine donijela dva para jelena lopatara koji su se ovdje očito osjetili kao kod kuće. Desetljećima se nije točno znalo koliko je jelena nastalo ili ostalo, no ako je vjerovati čuvaru hotelsko-turističkog poduzeća Korčula, 1980-ih godina ovdje je bilo gotovo 50 jelena.

Iako su se nekad povlačili u dubinu šume i izlazili po hranu u predvečerje, danas su već naviknuti na znatiželjne goste i zbunjene ali oduševljene turiste, pa će vam rado praviti društvo, tj. jesti salatu ili jabuke iz ruke. Štoviše, nemojte se iznenaditi ako gurnu svoju glavu u vašu vrećicu ili torbu.

Na Badiju dolaze ronioci kojima je ovo savršena lokacija za istraživanje dubina i posjetioci željni mira u hladu borova, na netaknutim kamenim i šljunčanim plažama. Kod pristaništa na otok nalazi se i betonska plaža te ćete upravo tamo najvjerojatnije sresti jelene.

Iako otočić nije naseljen, kroz povijest je zadržao svoj duhovno-sakralni karakter kojem svjedoče monumantalni franjevački samostan i obitavalište pustinjaka San Diega. Badija je tako postala mjesto na kojem se često održavaju seminari i duhovne vježbe te procesije uoči blagdana, a otvoren je i u turističke svrhe.

Ovdje je inače sniman poznati film Crni biseri iz 1958. godine, socijalna drama koja prikazuje nastojanja učitelja u popravnom domu na Badiji da izvede štićenike na pravi put.

Do Badije se može doći taksi-brodovima, a kod pristaništa se nalazi i restoran u kojem se možete okrijepiti uz kavu, piće ili ručak.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju