Smješten između planina, rijeka i Jadranskog mora, Ascoli Piceno nevjerojatno je elegantan talijanski grad u regiji Marche. Nalazi se u središnjoj Italiji, na sutoku rijeka Tronto i Castellano i predstavlja središte istoimene pokrajine. Jedan je od gradova starosjedilaca Picena, a da se radi o značajnom povijesnom mjestu sugeriraju brojne građevine, poput gotičke crkve San Francesco iz 13. stoljeća, katedrale Sant’Emidio iz 15. stoljeća, kao i srednjovjekovne crkve i palače, arheološkog muzeja i galerija. Zbog brojnih tornjeva koji čine njegovu vizuru, Ascoli Piceno se naziva i gradom 100 tornjeva ili srednjevjekovnim Manhattanom.

Predivne ulice i trgovi s restoranima na čijim se stolovima nerijetko nađu specijaliteti poput prženih maslina punjenih mesom (olive all' ascolana) ili vinske čaše u kojima mirišu pecorino, passerina i rosso piceno. Jedna od glavnih atrakcija je glavni trg, Piazza del Popolo, ponajprije veličanstvene arhitekture u kojoj se spajaju utjecaji srednjeg vijeka, renesanse, baroka, i neoklasicizma. U šetnji trgom lako je smetnuti s uma da se nalazite u sadašnjosti i pomisliti da ste otputovali negdje u prošlost.

Oni koji su ga posjetili kažu da se trg odlikuje nevjerojatnim sjajem, koji duguje travertinu, kamenu sličnu mramoru. I nakon što sunce zađe, čini se da Piazza del Popolo svjetluca. Prije nego što je travertin postao skupocjeni materijal koji oni što si ga mogu priuštiti koriste za uređenje interijera, poput kupaonica ili pak podova, tog je kamena bilo u izobilju. Danju i noću ondje možete uhvatiti domaći ugođaj i ponašati se poput stanovnika: prošetati ili sjesti na neku od terasa i promatrati prolaznike.

Jedno od mjesta na kojima se može osjetiti duh nekih prošlih vremena je i kafić Meletti koji se nalazi u zgradi nekadašnje pošte izgrađene krajem 19. stoljeća. Mjesto na kojem su se godinama okupljali umjetnici i lokalci kako bi nazdravili domaćim likerom od anisa doista je jedinstveno. Loggia dei Mercanti sa svojim lukovima, bajkoviti trg Arringo na kojem se nalazi predivna fontana, brojne crkve i nezaobilazni „mali hram“, Tempietto di Sant'Emidio alle Grotte, također su neke od znamenitosti koje vrijedi razgledati, a nedaleko od grada posjetiti možete i Offidu, gradić na brežuljku, ili pak Sarnamo, jedno od najslikovitijih talijanskih sela.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju