1. Venecija: Venecija je grad smješten doslovno na moru. Ovdje glavni trg već tradicionalno bude poplavljen svake godine koliko je razina mora visoka, no ipak - Venecija bez svojih kanala ne bi bila Venecija!

2. Bergen: Ovaj drugi po veličini grad u Norveškoj smješten je između sedam planina, a od 1979. godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Grad je važno kulturno središte regije, a 2000. godine je bio proglašen i europskim gradom kulture.

3. Amsterdam: Uz drogu, alkohol, seks, Annu Franck i bicikle - Amsterdam je poznat i po brojnim kanalima kojih navodno ima i više od same Venecije! Smješten je na relativno velikoj površini tako da su kanali podosta udaljeni jedan od drugog. Na brojnim kanalima se nalaze i brodovi koji su pretvoreni u kuće i koji čak imaju svoje poštanske brojeve.

4. Sydney: Ovaj popularni australski grad simbol je ovog, nama najudaljenijeg kontinenta. Iako mnogi misle da je to i glavni grad Australije, on to nije, no činjenica je kako je definitivno najpoznatiji. Grad je smješten na obali, a pruža prvoklasne plaže i zone uz vodu koje nude bogate sadržaje za rekreativce i sportaše.

5. Stockholm: Brojnost otoka izrazito otežava plovidbu do Stockholma. Sam grad je sagrađen na oko 20 otoka (povijesni centar na 5 otoka) povezanih mostovima. Nalazi se na mjestu gdje se jezero Mälaren povezuje s morem. Na prostoru Stockholma postoji mnogo zelenih površina koja su zaštićene kao prirodni rezervati, a postoji i nacionalni park Nationalstadsparken.

6. Hong Kong: Smješten na južnoj obali Kine i okružen deltom Biserne rijeke i Južnim kineskim morem, poznat je po svojoj neboderskoj arhitekturi i velikoj prirodnoj luci. S površinom od 1104 km² i sedam milijuna stanovnika, jedno je od najgušće naseljenih područja na svijetu.

7. Balltimore: Ako ste gledali film Hairspray vjerojatno ste već dobili neku sliku o ovom američkom gradu. Baltimore je jedna od najvećih luka na atlantskoj obali SAD-a te centar teške i naftne industrije, kao i sjedište brojnih farmaceutskih tvrtki.

8. San Sebastian: Ovaj španjolski gradić smješten je na sjeveru države blizu granice s Francuskom, i jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija regije. To je pravi turistički raj smješten na rijeci Urumea, koji svakako valja istražiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju