1. Venecija: Venecija je grad smješten doslovno na moru. Ovdje glavni trg već tradicionalno bude poplavljen svake godine koliko je razina mora visoka, no ipak - Venecija bez svojih kanala ne bi bila Venecija!

2. Bergen: Ovaj drugi po veličini grad u Norveškoj smješten je između sedam planina, a od 1979. godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Grad je važno kulturno središte regije, a 2000. godine je bio proglašen i europskim gradom kulture.

3. Amsterdam: Uz drogu, alkohol, seks, Annu Franck i bicikle - Amsterdam je poznat i po brojnim kanalima kojih navodno ima i više od same Venecije! Smješten je na relativno velikoj površini tako da su kanali podosta udaljeni jedan od drugog. Na brojnim kanalima se nalaze i brodovi koji su pretvoreni u kuće i koji čak imaju svoje poštanske brojeve.

4. Sydney: Ovaj popularni australski grad simbol je ovog, nama najudaljenijeg kontinenta. Iako mnogi misle da je to i glavni grad Australije, on to nije, no činjenica je kako je definitivno najpoznatiji. Grad je smješten na obali, a pruža prvoklasne plaže i zone uz vodu koje nude bogate sadržaje za rekreativce i sportaše.

5. Stockholm: Brojnost otoka izrazito otežava plovidbu do Stockholma. Sam grad je sagrađen na oko 20 otoka (povijesni centar na 5 otoka) povezanih mostovima. Nalazi se na mjestu gdje se jezero Mälaren povezuje s morem. Na prostoru Stockholma postoji mnogo zelenih površina koja su zaštićene kao prirodni rezervati, a postoji i nacionalni park Nationalstadsparken.

6. Hong Kong: Smješten na južnoj obali Kine i okružen deltom Biserne rijeke i Južnim kineskim morem, poznat je po svojoj neboderskoj arhitekturi i velikoj prirodnoj luci. S površinom od 1104 km² i sedam milijuna stanovnika, jedno je od najgušće naseljenih područja na svijetu.

7. Balltimore: Ako ste gledali film Hairspray vjerojatno ste već dobili neku sliku o ovom američkom gradu. Baltimore je jedna od najvećih luka na atlantskoj obali SAD-a te centar teške i naftne industrije, kao i sjedište brojnih farmaceutskih tvrtki.

8. San Sebastian: Ovaj španjolski gradić smješten je na sjeveru države blizu granice s Francuskom, i jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija regije. To je pravi turistički raj smješten na rijeci Urumea, koji svakako valja istražiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju