Predivna Škotska poznata je po svojim prirodnim ljepotama te bogatoj kulturi i tradiciji. Nije čudo što su njezine ljepote inspirirale autore i redatelje na kreativno stvaralaštvo. Izdvojili smo neke od najboljih koje bismo svakako voljeli posjetiti.

Most kojim prolazi vlak Hogwarts Expressa u Harryju Potteru

Jedna od najslavnijih filmskih lokacija u Škotskoj svakako je vijadukt Glenfinnan, koji je smješten na zapadu Forta Williama. Uistinu ne znamo ni za jednog pravog obožavatelja filmova Harryja Pottera koji i sam nije poželio biti dio te čarobne priče. I vi možete doživjeti posebnu vožnju vlakom ovim mostom, i to željeznicom Jacobite Express. Također, onuda možete prošetati od glenfinanškog parkirališta do mosta i uživati u nevjerojatnom pogledu.

Slavna cesta iz filma Skyfall

Svi ljubitelji filma Skyfall trebali bi posjetiti cestu koja prolazi Glen Coeom. To je najslavnija cesta u zemlji upravo zbog filma o Jamesu Bondu koji je dospio na listu najvećih filmova svih vremena te je najnominiraniji film o Bondu. Zbog scene iz filma na ovoj lokaciji Škotska je 2013. bila proglašena najboljom turističkom destinacijom. Ovo škotsko prostranstvo svakog željnog akcije i adrenalina mami na utrkivanje automobilom.

Veličanstvena kapela iz Da Vincijeva koda

Kapela Rosslyn pokraj Edinburgha ima misterioznu priču kao i sam film u kojem je ona poslužila kao divna lokacija. Priča govori o pripravniku zidaru čijih je ruku djelo predivni izrezbareni stup iz kapele. Vjeruje se da ga je ubio njegov šef jer je bio ljubomoran na njegovu kreaciju. Arhitektura ove kapele uistinu je izvanredna. Postoje čak neke teorije da su kapelu izgradili izvanzemaljci zbog neobičnih geometrijskih oblika. Zaključak? Idealno mjesto za svakoga tko voli misterije.

Planinski pejzaž iz Hrabrog srca

Tko od nas nije zaplakao na dirljive scene Hrabrog srca? Osim genijalne glazbe, ekipa s filma odabrala je odličnu lokaciju – Glen Nevis. To je predivna dolina u sjeni Ben Nevisa, najviše britanske planine. Ovdje svatko može uživati u šetnji dolinom čije staze započinju od parkirališta koje je prvotno izgrađeno kako bi se mogla tamo parkirati vozila za potrebe filma.

Drevni monumentalni krug kamenja iz Meride Hrabre (Brave)

Jeste li znali da slavni Stonehenge nije najstarije monumentalno kamenje na svijetu? Stariji su Calanais Standing Stones koji se nalaze na otoku Lewis, a inspirirali su monumentalno kamenje u animiranom filmu Merida Hrabra. Datiraju iz neolitskog razdoblja i stoje već više od 5000 godina. Neki arheolozi tvrde da je to bilo staro keltsko svetište, dok drugi tvrde da je to opservatorij koji je služio za promatranje nebeskih tijela. Lokalna pak legenda kaže kako su ovdje nekad živjeli divovi na otoku i nisu se htjeli preobratiti na kršćanstvo, pa su za kaznu pretvoreni u kamenje.

Zemlja divova Roalda Dahla u BFG-u

Kad smo već kod divova, jeste li već pogledali Blagog fantastičnog gorostasa? Zemlju divova iz pera Roalda Dahla inspirirao je očaravajući krajolik na otoku Skyeu. Osobito se ističu brežuljkasti Storr i klizište Quiraing. Ovaj otok kao da je stvoren za fantastična maštanja i inspiraciju. Ako ga je odobrio sam Steven Spielberg, onda znate da je tako.

Zeleno čudo u Detektivu Pikachu

Snimanje novog filma Pokémon odvijalo se na području nestvarne i mistične Devil's pulpit (Đavolje propovjedaonice) kod Finnich Glena u Stirlingshireu te Cannicha i Glena Nevisa u Škotskom visočju. Ovo zeleno čudo svakog će ostaviti bez riječi, u to smo sigurni. Ako se spremate u Škotsku, a obožavatelj ste nekih od spomenutih filmova, ne propustite posjetiti lokacije koje su dio kreacije dragih nam fiktivnih svjetova. Neka fikcija postane stvarnost, barem na tren.

Plaća od 15 tisuća kuna: Dobar posao na udaljenom otoku za one koji mrze sjediti u uredu Ronaldsay - 1 Ronaldsay - 3 Ronaldsay - 2 +0 Ronaldsay - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju