Gradovi, moda, povijest, arhitektura, gastronomija, planine... Ima li nešto što Italija kojim slučajem nema? Nama se čini da ne. A onda dodajte još i brojna jezera razbacana Čizmom, od kojih smo pronašli neka koja bi za života zbilja valjalo makar jednom vidjeti...

Jezero Garda

Najbliži veliki grad: Verona, Venecija

Najbolje vrijeme za posjet: ljeto, ali pripremite se na gužve

Ako je Como jezero imućnih, onda je Garda jedno pravo "narodno" jezero. Osim što privlači mnoštvo dnevnih izletnika iz Venecije i Verone, također je iznimno popularno među turistima iz Austrije i Njemačke. Ako se vozite oko jezera, vjerojatno ćete morati stalno izbjegavati ambiciozne putnike s ruksakom i cijele obitelji biciklista (biciklistička staza u izgradnji na kraju će okružiti cijelo jezero).

Na uskom poluotoku na južnom kraju jezera Sirmione i njegov dvorac iz 12. stoljeća privlače mnoštvo turista, baš kao i Riva del Garda, Desenzano di Garda i mnoštvo lijepih jezerskih gradova prekrivenih ostacima cvijeća kada je vrijeme toplo. Ako tražite još adrenalina i zabave, kao logično rješenje nameće se posjet velikom zabavnom parku Gardaland.

Garda Garda (Foto: Getty Images)

Jezero Maggiore

Najbliži veliki grad: Milano, Torino

Najbolje vrijeme za posjet: od kasnog lipnja do rujna, jezero je odlično za plivanje

Samo ime Maggiore znači 'veliko', 'glavno', što dovoljno govori o njegovu značaju. Jezero se proteže kroz regije Pijemont i Lombardiju, kao i kroz švicarsku regiju Ticino. Otoci Borromeo na jezeru, do kojih je najlakše doći trajektom iz grada Stresa na obali Pijemonta, ovdje su velika atrakcija zbog svojih palača, terasastih vrtova i špilja (dovoljno je poviriti na Instagram, na kojem ćete naći priličan broj fotografija).

Među svim sjevernim talijanskim jezerima, Maggiore ima neke od najboljih plaža za kupanje, bilo da je riječ o travnjacima, šljunčanim plažama ili pješčanim obalama, posebno na opuštenoj, istočnoj obali. Osim Strese, gradovi Verbania, Cannobio i Baveno među onima su koje vrijedi istražiti ili se u njih smjestiti na nekoliko noći.

Talijanska jezera Talijanska jezera (Foto: Getty Images)

Jezero Lugano

Najbliži veliki grad: Milano

Najbolje vrijeme za posjet: proljeće, kad se gradovi bude iz "zimskog sna"

Samo oko 40 posto jezera Lugano zapravo je u Italiji, ali i na švicarskom dijelu jezera osjećat ćete se kao da ste u Čizmi. Prevladavajući jezik i kuhinja su talijanski, a palme i blago vrijeme više podsjećaju na mediteransku obalu nego na alpsko jezero.

Najljepše područje na talijanskom teritoriju nalazi se na sjeveroistočnom ogranku jezera Lugano, na kojem gusto šumovite planine okružuju ljupku skupinu gradova na obali jezera. Gradić Campione d’Italia posebno je značajan kao mali klin Italije potpuno okružen Švicarskom.

Iseo Iseo (Foto: Getty Images)

Jezero Iseo

Najbliži veliki grad: Milano

Najbolje vrijeme za posjet: proljeće ili jesen

Smješteno između lombardijskih gradova Bergama i Brescie, ovo slikovito vodeno tijelo protuotrov je većim, često turističkim i pretrpanim jezerima u toj sjevernoj regiji. Mali gradovi oko jezera zapravo su još uvijek ribarska sela, koja se kreću po istim sezonskim ritmovima koji ih održavaju stoljećima. Dakle, ovo je jezero idealno za smirenje jer oko vas neće biti horde turista.

Kad ste ovdje, svakako razmislite o izletu na vodu radi pecanja, razgledavanja, vožnje kajakom ili jedrenja na dasci. I ne propustite posjetiti maleni Monte Isola, s njegovim lijepim selom i pješačkim stazama koje vode do šumovite planine.

Talijanska jezera Talijanska jezera (Foto: Getty Images)

Jezero Como

Najbliži veliki grad: Milano

Najbolje vrijeme za posjet: svibanj, lipanj, rujan, listopad

Sviđalo se to vama ili ne, postoji razlog zašto je jezero Como toliko popularno među talijanskim jezerima - jednostavno je prekrasno.

Treće po veličini jezero u Italiji oblikovano je kao naopako okrenuti Y, s "krakovima" koji nude različita iskustva.

Za moderan, skup talijanski glamur, koji još uvijek asocira na jet set dane prošlih vremena, uputite se u gradove Como, Bellagio ili Varenna. Posjetite barem jednu povijesnu vilu uz jezero - Villa Carlotta i Villa del Balbianello otvorene su za javnost, ali morat ćete rezervirati sobu (i izdvojiti pozamašan iznos za boravak) da biste vidjeli Villu d’Este, pa će to ići malo teže.

Za manje aristokratski ugođaj - i iskreno, čišću vodu za kupanje, iako možda manje šanse da naletite na Georgea i Amal - uputite se na sjeverni dio jezera, na kojem ćete pronaći više kampova nego hotela s pet zvjezdica.

Talijanska jezera Talijanska jezera (Foto: Getty Images)

Ako vas je uhvatila želja da spakirate kofere i uputite se u Italiju, zaplovite brodom po nekom od ovih predivnih jezera, ali to ne možete, otputujte u susjednu nam zemlju barem okusima. U talijanskim specijalitetima možete uživati od 10. do 16. listopada u tjednu okusa Italije u obližnjem Lidlu. Nabavite sve namirnice za gozbu u kakvoj svakodnevno uživaju poznati hedonisti Talijani i počastite svoje nepce tradicionalnim specijalitetima. 

 
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju