Ian Porter trenutno živi san mnogih putnika. Ovaj trgovac nekretninama s pilotskom dozvolom iz Kanade već mjesecima putuje sa svojom obitelji u sićušnom jednomotornom zrakoplovu – modelu Gippsearo GA8 AirVan. Točnije, putuje sa suprugom Michelle, kćeri Samanthom (21 godina) i Sidney (18 godina) te sinom Christopherom (15 godina).

Na put su krenuli 15. lipnja 2022. godine iz Vancouvera u Kanadi i otad putuju svaki dan – pomalo. U nešto više od sedam mjeseci putovanja posjetili su 20-ak zemalja uključujući i susjedne im Sjedinjene Američke Države, Brazil, Boliviju, Argentinu, Kostariku i Honduras.


Ian je oduvijek želio posvetiti više vremena putovanjima i otkrivanju novih zemalja s obitelji. Ideja da se malim zrakoplovom vine u ovu avanturu došao je tijekom pandemije koronavirusa kad je shvatio da djeca mogu pohađati školu i fakultet na daljinu, odnosno da im je potrebno samo računalo i pristup internetu. Njegova supruga Samantha Porter, inače domaćica, nije se previše odupirala ideji.

Kad je pronašao letjelicu dovoljno veliku za petero ljudi, opremu za preživljavanje i razumnu količinu prtljage po cijeni koju su si mogli priuštiti (u ovom slučaju pola milijuna dolara!), shvatio je da želje mora pretvoriti u stvarnost.


Letjelici su nadjenuli ime Moose (eng. izraz za losa), spakirali najvažnije stvari i poletjeli u nepoznato. Njihov je moto putovanja (i letenja): nisko i sporo. To ne čudi s obzirom da Moose može doseći brzinu od tek 220 kilometara na sat, a dnevno letjeti maksimalno pet sati.

Ian je, naime, želio zrakoplov s kojim može letjeti po režimu letenja s vidljivošću (eng. visual flight rules). Ovaj režim se odnosi na upravljanje zrakoplovom prema vidljivom položaju horizonta, zemlje i udaljenih oblaka zbog čega uvelike ovisi o vremenskim prilikama.

Obitelj u prosjeku svaki dan leti oko sat vremena, a dosad su sletjeli u 160 različitih zrakoplovnih luka. Nemaju fiksni plan niti određena mjesta koja žele posjetiti, već slijede neku vrlo opću rutu u želji da vide što je moguće više svijeta.


Dok Ian ima ulogu glavnog pilota, njegove kćeri Samantha i Sydney, koji također imaju pilotsku dozvolu su kopiloti. Supruga Michelle je zadužena za organizaciju viza, zdravstvenih dokumenata i svakodnevnih potrepština, a kad ne uči, sin se brine o opremi za snimanje i fotografiranje.

Osim što je ovo obiteljska avantura, Porteri su željeli učiniti nešto hvale vrijedno, pa svoje dojmove bilježe na internetskoj stranici i Instagram profilu 5 in the Sky te prikupljaju pomoć za međunarodnu dobrotvornu organizaciju SOS Children's Villages koja pomaže djeci bez roditeljske skrbi u 130 zemalja svijeta. Nadaju se da će do kraja svojeg 14-mjesečnog putovanja prikupiti milijun dolara pomoći.

 

Najbolje prisilno slijetanje aviona u povijesti: "Pad" usred betonske džungle bez ijedne žrtve Let US Airwaysa 1549 - 2 Let US Airwaysa 1549 - 3 Let US Airwaysa 1549 - 4 +0 Let US Airwaysa 1549 - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju