Tko je barem jednom u životu bio u Istri zna da nije slučajno zaslužila nadimak Hrvatska Toskana. Predivna priroda, pitoreskna mjesta i sela, nevjerojatna hrana i ljubazni domaćini mamac su za sve koji žele drugačiji i opušteniji odmor. Oni koji su bili u Istri znaju i kako je magična u svako godišnje doba, ali nama je posebno prirasla srcu u proljeće te možda još više u jesen.

Listopad u Istri bez dvojbe možemo proglasiti idealnim za odmor koji ćete teško zaboraviti, a kad jednom osjetite jesensku čaroliju našeg najvećeg poluotoka, sigurni smo da ćete mu se uvijek vraćati!

Istra pršti događanjima, zanimljivostima, feštama i ponudama koje se ne odbijaju. Zato smo vam odlučili ukratko predložiti neke od najboljih iskustava koje možete doživjeti u listopadu u Istri, a na jedno smo posebno ponosni, jer je napravljeno u suradnji s punkuferom te spaja najbolje od putovanja i gastronomije.

Fiat 600 Hybrid kao savršen suputnik za istraživanje Istre - 2 Fiat 600 Hybrid kao savršen suputnik za istraživanje Istre - 2 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

I sami smo uživali u ponudi koju ćemo vam uskoro predstaviti, a savršeni doživljaj upotpunio je idealan suputnik za istraživanje Istre – automobil Fiat 600 Hybrid. Ovaj ljepotan na četiri kotača kao da je stvoren za istarske brežuljke i ravnice. Hibridna tehnologija omogućava vam da napravite neplaniranih dodatnih kilometara do sela čiji je zvonik izronio iza ugla ili proplanka s kojeg znate da će pucati najljepši pogled. Fiat 600 hybrid nije samo talijanski šarmer pun stila, on je pravi odabir za sve one koji brinu o prirodi i žele ekološki prihvatljivo rješenje. Uživali smo istarskim cestama u ekskluzivnim sjedalima od reciklirane tkanine, a sva tehnologija ugrađena u Fiat 600 Hybrid nudi udobnost za pravo talijansko dolce vita iskustvo. Krenimo sad i po vaš dio slatkog života…

Italian chef experience radionica, Novigrad ( 5. i 6. ili 12. i 13. listopad)

Upustite se u kulinarsko putovanje u hotelu BluMare i njihovom skrivenom dragulju restoran Porporela, u kojemu jela potpisuje Stefano Cosattini, talijanski chef koji je kuhao u najboljim svjetskim restoranima od Italije i Francuske do Japana te se može pohvaliti s dvije osvojene Michelinove zvjezdice tijekom svoje karijere.

Posljednjih dvadesetak godina proveo je u Hrvatskoj kuhajući u našim najboljim restoranima i donoseći ljudima nevjerojatne okuse mediteranske kuhinje, a sada vodi kuhinju Porporele, u kojoj i dalje dokazuje da njegova ljubav prema kuhanju stvara umjetnost i živopisne priče na svakom tanjuru. Ovaj kulinarski majstor na svojim tanjurima pokazuje samu srž lokalne istarsko-mediteranske kulinarske umjetnosti dok vi uživate u trenutku, ispijajući svoje piće, a more vam služi kao pozadina.

Italian Chef Weekend Experience u hotelu Blu Mare: Rezervirajte hedonistički vikend s kulinarskom radionicom za dvoje Okusi mediteranske kuhinje s pogledom na more, djelo chefa Stefana Cosattinija Chef Stefano Cosattini Hotel Blu Mare 3 - 15 +65 Hotel Blu Mare 3 - 14

U listopadu će u dva vikenda grupicama od pet parova pokazati čari i tajne talijanske kuhinje, kako se od jednostavnih namirnica pravilnim tehnikama može napraviti spektakl na tanjuru. Želite li biti među njima i usput uživati u ovom malom obalnom gradiću s bogatom poviješću ili se uputiti u istraživanje "Terre Magice", prijavite se i ne propustite pokloniti si ovaj hedonistički izlet po promotivnoj cijeni od 149 eura po osobi. Odaberite 5. i 6. listopada ili 12. i 13. listopada za svoju istarsku avanturu s talijanskim šarmom.

Jesen na pijatu u središnjoj Istri (cijeli listopad)

Središnja Istra izvor je neprestane inspiracije, a manifestacija u kojoj ugostitelji cijeli listopad pripremaju tradicionalna jela s jesenskim plodovima, obavezna je stanica. Stavite kartu ispred sebe, zatvorite oči i ispružite prst. Gdje god da se zaustavi sigurni smo da nećete pogriješiti s odabirom. Dobar tek!

Fuži u umaku od tartufa uz svinjeći lungić, Pod Voltom Fuži u umaku od tartufa uz svinjeći lungić, Pod Voltom (Foto: Sandro Sklepić)

Teran Wine & Walk (5. listopada)

U Motovunu i Brkaču zaronite u magiju svjetski poznatog terana na stazi dugoj 12 kilometara na kojoj vas očekuju istarski vinari, lokalni proizvođači i ugostitelji na okrepnim stanicama. Organizatori poručuju kako vas očekuju nevjerojatni pogledi pa savjetuju da sa sobom obavezno ponesete fotoaparat. Nakon ovog cjelodnevnog izleta uz dobru kapljicu svakako negdje prespavajte i ujutro svježi nastavite istraživati Istru ili se uputite kući.

U Motovunu nikad nije dosadno U Motovunu nikad nije dosadno (Foto: Shutterstock)

Dani gljiva (19. i 20. listopada)

Jesen i Istra jednostavno zazivaju uživanje u gljivama. Zato predlažemo da se krajem mjeseca uputite u Novigrad i otkrijete sve tajne bogate istarske zemlje.

Uživajte u manifestaciji Dani gljiva Uživajte u manifestaciji Dani gljiva (Foto: Shutterstock)

GinIstra festival (25. i 26. listopada)

Posljednji vikend listopada nikako nije bez prilike za uživanje. More bi moglo biti taman još za kupanje pa ako se nađete na ovom festivalu u Rovinju doživjet ćete najbolje od ovog gradića koji privlači cijeli svijet. I da, važno je napomenuti – bez gužvi koje vladaju u sezoni.

A za one kojima nikad nije dosta Istre napomenimo da se u Motovunu 19. i 20. listopada održava Festival terana i tartufa, 13. listopada u Svetvinčentu Fešta mladega vina, a istog dana u Oprtlju možete guštati u Kestenijadi. Uživajte!

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Fiat po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju