Nadamo se da ćemo uskoro ponovno moći slobodno putovati svijetom, a dok su na snazi restrikcije, ne preostaje nam drugo nego smišljati i planirati svoje potencijalne buduće destinacije. Iako ništa ne nedostaje popularnim turističkim destinacijama poput Rima, egipatskih piramida, Maldiva ili Machu Picchua, mi vam donosimo neke manje napučene destinacije koje će vas zasigurno ostaviti bez daha, pa tko zna, možda se u vama javi avanturistički duh i krenete put njih...

1. Raja Ampat, Indonezija

Savršena alternativa užurbanom i prenapučenom Baliju, ovi egzotični indonezijski otoci raj su za ljubitelje kristalne vode, ronjenja i jedinstvenih morskih i podmorskih krajolika.

Ovaj je arhipelag koji se sastoji od oko 1000 otoka smješten u Zapadnoj Papui. Glavni otoci (i time lakše dostupni) jesu Missol, Waigeo, Bantanta i Salawati. Do njih se dolazi trajektom iz Soronga (na kojem postoji aerodrom).

Otoci su zaista bajkoviti - kroz gustu džunglu u unutrašnjosti probit ćete se do prekrasnih bijelih pješčanih plaža, stoga ovdje treba doći i guštati...

2. Choquequirao, Peru

Čudo starih Inka Machu Picchu visoko je na listi svih putoholičara. Pa ipak, želite li izbjeći gužve u ovo postpandemijsko vrijeme, predlažemo da posjetite ruševine druge utvrde Inka – Choquequirao, koja je i dalje relativno neprepoznata među turistima.

Do nje se dolazi iz peruanskog grada Cachora nakon dvodnevnog pješačenja. Put se itekako isplati jer ćete osim gomile turista izbjeći i plaćanje ulaznice, a usput nabiti i dobru kondiciju.

3. Etiopija

Najpopularnije safari destinacije poput Kenije, Tanzanije i Južnoafričke Republike zasigurno se isplati posjetiti. Naravno, u tim zemljama nude vam se sjajni načini za upoznavanje svijeta divljih životinja, no postoji i jedno drugo sjajno alternativno afričko odredište. Radi se o Etiopiji, u kojoj također možete proživjeti safari iskustvo te uočiti lisicu Simien, majmuna Gelada ili etiopskog kozoroga.

Na sjeveru zemlje vrijedi posjetiti grad Gondar, slavan po tvrđavi i dvorcu, a zatim nastaviti put prema planinama Simien, gdje je moguće uočiti neku od već spomenutih, ugroženih životinjskih vrsta. Južno od glavnog grada Adis Abebe smjestio se nacionalni park „Bale Mountains“, poznat po ledenjačkim jezerima, močvarama, šumama, vulkanima, ali i – po 22 tisuće vrsta leptira.

4. Antarktika

Iako je veća od Europe, riječ je o jednom od najvećih udaljenih dijelova kopna na planetu. Oni koji vole krstarenja i avanture možda žele ovamo doći brodom, ali treba imati na umu kako dolazak ni u jednoj varijanti nije jeftin, o čemu smo već nedavno i pisali.

Dobra je ideja kombinirati put s putovanjem u Argentinu jer velik broj putovanja prema Antarkitici počinje iz grada Ushuaia, pa možda put na snijeg i led nije loše započeti pijuckajući Malbec u Maradoninoj zemlji.

Put na Antarktiku sjajna je prilika i za sve one koji žele vidjeti razne životinje, uključujući male pingvine, kitove, tuljane, ali i brojne vrste ptica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju