Krševite litice, valovita brda i krivudave rijeke: priroda u Walesu igra vodeću ulogu. U ovom članku možete istražiti tri najljepše rute kroz ovaj krajolik koji oduzima dah. Za one koji ne znaju, Wales je dio Ujedinjenog Kraljevstva. Iako regija ima svoj jezik, kulturu i zastavu, nema neovisnu vladu. Zahvaljujući relativno maloj površini, većinu Walesa možete istražiti automobilom u samo nekoliko dana.

Wales Way je novi skupni naziv za tri rute koje prolaze preko Walesa. Cambrian Way, Coastal Way i North Wales Way vode vas uz planine, jezera, dvorce i slikovite gradove. Odaberite jedan ili kombinaciju, te uživajte u produženom putovanju kroz Wales.

Cambrian Way ( u prijevodu: Kambrijski put)

Od sjevera prema jugu, pravo kroz srce Walesa: Cambrian Way sadrži oko 300 kilometara rute. Polazna točka je viktorijanski obalni grad Llandudno na sjeveru, dok cesta završava u glavnom gradu Velsa: Cardiffu. Ruta je dobila ime po istoimenom planinskom lancu u sredini Walesa - Cambrian Mountains. Putem ćete naići na mnoga lijepa mjesta, a upravo ova ruta prikazuje neusporedivu raznolikost Walesa.

Nedaleko od Llandudna doći ćete u gradić Conwy. Srednjovjekovne zidine ovog drevnog trgovišta neke su od najbolje očuvanih na svijetu. Ovdje ćete također pronaći jedan od najljepših dvoraca u Walesu: dvorac Conwy. Obožavatelji Discovery serije Salvage Hunters odlično će se zabaviti u antikvarnici trgovca umjetninama Drewa Pritcharda na Conwy's High Streetu.

Ruta se proteže i kroz Nacionalni park Snowdonia koji je apsolutni prirodni vrhunac Walesa. S površinom od 2.170 četvornih kilometara, park pokriva značajan dio vašeg putovanja Cambrian Wayom. U parku se nalazi najviša britanska planina: Mount Snowdon sa najvišim vrhom na 1085 metara visine. Možete jednostavno provesti dan penjući se na ovog diva, ali brži i ležerniji put do vrha je vlakom. Park nudi brojne pješačke i biciklističke staze, a nikako nemojte propustiti istražiti jedinstvenu stijena poznata kao Glyder Fawr Rocks.

Coastal Way (u prijevodu: Obalni put)

Već samo ime odaje činjenicu kako vas ova ruta vodi uz krševite litice obalnog Walesa. Ruta duga 290 km počinje uz zaljev Cardigan i vijuga duž lučkih gradova, dvoraca i prekrasnih vidikovaca. Na sjeveru možete presjeći i povezati se s Putem Sjevernog Walesa. Stići ćete u St. David's, najmanje selo u Velikoj Britaniji. Njegov umjetnički karakter pretvorio ga je u omiljeno odredište slikara i keramičara, a jedna od glavnih arhitektonskih atrakcija je impresivna katedrala.

St. David je s tri strane okružen epskom obalom koja uključuje prirodne dragulje kao što su nacionalni park Pembrokeshire Coast i zaljev Whitesands. Cijela obala je izvrsna za promatranje divljih životinja. Puffins (morska ptica) dolaze i odlaze s obale oko otoka Skomer, a ljeti je zaljev Cardigan dom najveće skupine dupina u Velikoj Britaniji. Stjenoviti dijelovi obale u blizini Pembrokeshirea i Llŷna savršeno su mjesto za promatranje tuljana.

North Wales Way (u prijevodu: Put Sjevernog Walesa)

Ovo je najkraća od tri rute, ali svakako ne manje zanimljiva. Put Sjevernog Walesa vodi vas kroz 120 km od Abergwyngregyna do prekrasnog otoka Anglesey.

Wales se može pohvaliti mnogim dvorcima, a neki od najboljih razasuti su duž sjevernog Walesa. U trinaestom stoljeću kralj Edward I. naručio je izgradnju nekoliko lijepih dvoraca. Sagradio je impresivan dvorac Caernarfon na vrhu rimske utvrde i naručio gradnju nepremostivog dvorca Beaumaris u šarmantnom lučkom gradu Beaumarisu. Oba dvorca su otvorena za javnost te ih možete posjetiti prilikom vašeg putovanja.

Uz dvorce, valja spomenuti i posjetiti i svjetionike duž obale otoka Anglesey. Svjetionik South Stack nalazi se na najzapadnijem dijelu otoka, na malenom otočiću Ynys Lawd. Do svjetionika možete putem 400 stepenica koliko je potrebno da bi stigli do vrha. Nažalost, jedini put natrag je ponovno se popeti tim istim stubama.

U svakom slučaju Wales donosi zaista puno nezaboravnih prirodnih i kulturnih atrakcija koje će svakom putniku osigurati jedinstveno iskustvo tijekom cijele godine.

Turist u vlastitoj zemlji: 10 dana automobilom kroz "praznu" Lijepu Našu Lijepom Našom - 2 Lijepom Našom - 7 Lijepom Našom - 6 +3 Lijepom Našom - 5
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju