Matko, gdje se danas sve igraju Pub quizovi u Hrvata, a gdje u Zagrebu?
Koliko sam cuo, osim Zagreba, kvizovi se igraju i u Splitu, Rijeci, Zaprešiću, Šibeniku, Osijeku, Đakovu... U Zagrebu je kviz dosegao svoj vrhunac i igra se na najmanje dvadesetak mjesta od kojih bih izdvojio kvizove u Studentskom centru (bivsi kviz Europa), Tvornici, Ksetu, Studiju smijeha, MVP sportski kviz te na Filozofskom fakultetu. No ipak najveću pozornost dao bih prvom kvizu koji je svoju pricu započeo u Booksi, a danas se igra u prostorijama HDPIO-a.

Kad je sve počelo, gdje se sve igralo?
Od prvog kviza koji je 2006. počeo u Booksi pa sve do današnjeg dana, kvizovi su se održavali i još se uvijek održavaju na mnogim zagrebačkim lokacijama od Ljeta na Strossu, Hotela Esplanade, do raznih muzeja, pivnica i zagrebačkih klubova.


Neki su Pub kvizaši otprije bili poznati javnosti, a neki su to tek postali?
Istina, na Pub kvizovima često mozete primjetiti tzv 'kvizaške junkieje', tj sve one koji su se već mnogo puta pojavljivali po Kviskotekama, Milijunašima, Karikama, Potjerama i slično. Neki su čak postali i voditelji ili suradnici na televizijskim kvizovima. poput Krešimira Međerala, Morane Zibar, Deana Kotige...

Koji su vam najveći uspjesi?
Kvizom se bavim od 2009. godine. Na nagovor brata, starog kvizaša, počeo sam dolaziti na kviz u HDPIO, na koji evo, i dan danas idem. Kao jedan od najvećih uspjeha izdvojio bih 3 sezoske pobjede s ekipom TZV Stručnjaci na Kvizu znanja i neznanja Milana Fošnera Foke. Zatim, prvi sam pobjednik sportskog kviza na Facebooku u organizaciji FourFourTwo Hrvatska. Kao najveći uspjeh uvijek doživljavam stvaranje moje ekipe 'Ugledni galeristi' na sadašnjem kvizu. Ekipa je stvorena iz ničeg, a nakon samo godinu dana igranja uspjela je ostvariti svoju prvu pobjedu u HDPIO-u. Uspjeh je upravo u tome što prije stvaranja ekipe, mi nismo bili prijatelji, možda samo usputni poznanici, a kroz igranje i stvaranje naših kvizova postali smo prava ekipa. To je moć kviza. Pozdravljam ovom prilikom svoju ekipu u sastavu: Sandre Stoić, Zoran Ranić, Ivan Lovrić, Tonći Kožul, Andrija Medančić, Andrej Plećaš, Ana Gudelj Marić, Marko Gašpić, Nikolina Jurjević Zirdum, Ante Sarić - Kerum.


Gdje sada i koliko često igrate?
Trenutno igram iskljucivo petkom u HDPIO i ponekad na filmskom kvizu u studiu smjeha. Život kroz kviz meni je donio i ulogu roditeljstva tako da doma igram kvizove - pogađanja zvukova životinja.

HDPIO i dalje slovi kao najprofesionalniji kviz u Hrvata? Kako je tamo?
Nisam siguran koliko je točno da je najprofesionalniji, ali sigurno je najsličniji formatu Pub kviza koji se igra po engleskim pubovima. U HDPIO-u je odlična suradnja natjecatelja i voditelja kviza uz poznata dobacivanja, koja kviz tako pretvaraju u poseban doživljaj. Danas nas je nesšo manje nego prije, i svi se dobro poznajemo te je atmosfera uvijek vesela. Znalo je biti i vrlo temperamentnih kvizova koji su rezultirali velikim svađama, a danas nam pomalo fali mladih snaga. Pa radimo na tome!

Koliko vam treba da sastavite kviz?
Puno. Ponekad to traje i mjesec dana s finiširanjem u jednoj noći prije kviza. Morate znati da je kroz naš kviz proslo više od pedesetak ekipa i par tisuća pitanja, i zato vam se ponekad čini da nema pitanja koje već nije postavljeno. Ali pitanja uvijek ima, samo je potrebno mnogo domišljatosti i truda kako ih postaviti na pristupačan i zanimljiv način.

Kad se održava, koja su pravila i koga biste pozvali ovom prilikom?
Kviz se odrzava petkom u 19.00. Pravila zapravo i nema. Svaka ekipa ima slobodu napraviti kviz na način koji njima odgovara. Naravno, nema varanja. Igramo ligu jer je natjecateljski zanimljivije, ali nisu sve ekipe obavezne sudjelovati. Pozivamo sve ekipe koje su već bile na našem kvizu, ali su zbog nekog razloga odustale da se vrate pa makar da pozdrave stare prijatelje. Pozivamo sve ljubitelje kvizova koji još nisu igrali s nama, a imaju želju dobro se zabaviti, i pri tom nešto nauciti. Uz pokoju čašicu, ipak je ovo Pub kviz, hehehe..


Koja je budućnost kvizarenja?
Ne bih išao u daleku budućnost. Najavio bih petak 6.2., četvrtfinalni kviz koji sastavljaju najveći talenti kvizne scene u Zagrebu - dvojac Krešimir Kira Štimac i Filip Karačić. 13.02. jedna od najstarijih ekipa Damir Jugend radi polufinalni kviz. 20.02. veliko finale sastavlja Dean Kotiga, poznati lovac. Mislim da je to dovoljno. Dakle, svi mogu doći na svaki kviz, rezultati lige se računaju odvojeno. I za kraj: Svi su dobrodošli. Vidimo se, za prijave me kontaktirajte na Facebooku!

Puno hvala, i vidimo se u petak!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju