Toga su sunčanog dana četiri cheesecake majstora - Petra Jelenić, Zina Samek, Nives Jerkic i Ivan Vrban - odmjerili bicepse, tricepse i ostale cepse u beskrupuloznom okršaju: izradi besprijekornog sirnočiznog uratka! Svaki autor je pritom uz vlastiti cheesecake spario idealno vino.

Vina koja su kombinirana uz cheeseve:

Šember Pjenušac Rose (zagrijavanje, van konkurencije)
Geržinić Muškat 2013 (Nives)
Apostol Traminac 2013 (Petra)
Iuris Cabernet Sauvignon Saltwater 2013 (Zina)
Bolfan Rajnski Rizling Paidia 2013 (Ivan)


Sve je počelo u 13.00 pjenušcem dobrodošlice, a završilo daleko iza ponoći kod kolege vinoljupca Marija Tomekovića. No, ono što se događalo do 17.00, čega se svi sjećaju - kada su proglašeni pobjednici, moglo bi se okarakterizirati kao sjajan adrenalinsko-hedonistički tulum. Prvo smo jeli čiz sa šumskim voćem, jak, brutalan, pun, zatim čistu limetasto-vanilijastu nježnu fantaziju, potom klasičara, i na kraju – čokoladislava! Četiri natjecatelja, četiri planeta. Mekani čokoladni i limetasti, tvrđi voćni i klasik, vrhunski odabir recepata četiriju autora koji su kolače stvarno postavili na sve četiri strane svijeta.


Kako je u žiriju bilo 80% žena, tako je pobjedu odnio cheesecake koji bi muškarcima bio na drugome mjestu, jer je Šumski Voćko bio fantastičan. Tvrda podloga, krema koja pruža mali otpor i fino šumsko voće na vrhu predstavljaju san muške nedjelje uz daljinski u ruci i neku besmislenu utakmicu. Naravno, radio ga je Ivan. No, pobjeda je ipak pripala Nives i njenom Klasičaru, koji nije podbacio niti u jednom segmentu. Jednostavno – divan, poput poljupca Andree Andrassy, valjda... Tek mrvicu iza njega je bio čuđenje na setu – Čokoladislav vlasnice Vintese, Zine, dok je Petra sa svojom parfeastom, mehkom i milom Limeticom zauzela treće mjesto.

Što se tiče vina, jedino crveno vinu u igri, Iuris, pokazalo se kao mrvicu previše pretenciozan izbor, iako nitko nije imao ništa protiv. Tek za korak ispred sjajnih Apostola i Geržinića, pobjedu je ipak odnio Bolfan, koji je bio toliko dobar u ljubavi sa slatkoćom iz kolača, da ću ga odsada piti i sa rum-štangicama. Dakle, totalno, nebesko otkriće, pun pogodak! Tako je i najbolje sljubljeno vino i cheese bio Bolfan & Ivan Vrban, poput Barbie i Kena, ali ne brinite – nije ostalo ničega...


Evo što je nakon prespavane noći rekao idejni pokretač svega - Ivan Vrban:

Gospodine Vrban, blogerima i vinopijama poznatiji kao Ivanhoe i eNOgAStrObRUtaL, otkud vam ideja za ovako nešto?
Ideja se rodila tijekom jednog prepucavanja čiji je cheesecake bolji. Ali obzirom da svaki autor ima specifičan recept različit od svih drugih, jednostavno je moralo doći do okršaja.

Koliko dugo pravite čiz?
Iskreno, puno duže ga volim jesti nego što sam se odvažio izraditi ga. Kako nisam ljubitelj slatkog, cheesecake je većini slučajeva bio jedini odabir prilikom posjete slastičarnicama. Prošle zime sam kušao cheesecake jedne meni drage osobe, i manija pravljenja je počela. Recept koji sam dobio, vremenom sam modificirao prilagođavajući ga vlastitom ukusu, tipa - manje šećera, više kiseline...


Kako ste tražili vina?

Tri od četiri cheesecakea izrađenih za radionicu sam probao dok mi je recept četvrtog (čokoladni) detaljno opisan. Kao poznavatelj vina, kroz razgovor s autorima došao sam do četiri ideje, a radionicom smo trebali pokazati koliko smo bili u pravu i isprobati sve kombinacije.

Koji su vaši dojmovi?
Obzirom da je u hrvatskom eno-gastro medijskom prostoru ovakva radionica bila presedan, izuzetno sam zadovoljan. Improvizacija ocjenjivanja cheesecakova i njihovih kombinacija s vinima dala je događaju dodatni šarm.

Što biste mijenjali?
Ništa ne bih mijenjao. Samo ponovio još nebrojeno puta.


Sjajna ideja, izvrsna atmosfera u mladoj vinoteci Vintesa, kao i poziv na sljedeće natjecanje – u browniesiema! Postoji li hrvatski naziv za njih? Smeđan? Smećko? Uglavnom, ovo je tek početak sjajnih druženja i sparivanja, pratite nas i navratite i vi!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju