Slano jezero Hillier
na otoku Middle u Zapadnoj Australiji fenomen je prirode. Karakterizira ga izrazita ružičasta boja se posebno ističe u odnosu na pojas pijeska oko njega, gustog šumskog raslinja i oceana koji ga okružuje. Jezero je dugo oko 600 metara i široko 250 metara.

Ružičastu boju zahvaljuje djelovanju alge Dunalielle salina, koja se obično može pronaći na poljima soli, a koja ima sposobnost stvaranja organskih pigmenata karotenoida.

Rezultat je natprirodno ružičasta boja vode koja je postojana tijekom cijele godine, a ne gubi na intenzivnosti čak ni kada njome pokušate napuniti staklenu bocu. Veličanstven prizor iz zraka na jezero Hillier Veličanstven prizor iz zraka na jezero Hillier (Foto: Profimedia.hr)
O Hillieru je pisao pomorac i hidrograf Matthew Flinders u svojem dnevniku još davne 1802. godine. Danas je riječ o iznimno posjećenoj turističkoj atrakciji, koja je od 2012. zaštićena u sklopu prirodnog rezervata otočja Recherche.

Jezero Hillier koju je najbolje opažati iz zraka. Ne čudi što lokalne turističke agencije organiziraju i do šest takvih zračnih tura svakog dana.

Kako jezero izgleda u stvarnosti, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju