U posljednjih nekoliko godina, festival se produkcijski i sadržajno uzdigao na visoku razinu te je njegov glazbeni i općenito izvođački program najvažnija hrvatska festivalska točka kraja ljeta. Tajna uspjeha i stalnog rasta Špancirfesta, leži u pomnom dugoročnom planiranju, uspješnom predviđanju trendova i sustavnoj želji da festival, koji ima tako važnu ulogu u životu i razvoju Varaždina, zaista bude više od uspješnog kulturno turističkog događanja.


- Špancirfest je od jedne male manifestacije narastao do najznačanijih brendova našeg grada. Posebna pohvala svima u organizacijskom timu jer rade odličan posao. Špancirfest se velikom većinom financira na tržištu, mi pomažemo koliko je u našoj moći, no upravo takav način rada mora biti putokaz svima za uspješne događaja. Špancirfest je svake godine sve bolji, organizacijski napreduje, puno kreativnosti, a posebno me veseli urbana akupunktura grada, gdje će mladi kreativci osmisliti poseban trg. – istaknuo je Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina.

Festival će se pretvoriti u platformu koja će potaknuti mlade, talentirane umjetnike-poduzetnike iz područja kreativnih i kulturnih industrija, da još aktivnije razmišljaju tržišno, s obzirom da uz njih stoji vrhunski turistički brend kojemu je jedna od glavnih zadaća omogućiti im kontakt s ciljnom publikom.


Iako se ova ideja kroz sustavno razvija već nekoliko godina, Špancirfest 2015. bit će prvi koji će kreativnost imati u svojoj srži. Stoga je ove godine odabran i novi moto - “Pokreni svoju kreativnost”, kao simbol smjera u kojem će se festival kretati u budućnosti.

Špancirfest je i dio manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj kroz koji će na Kapucinskom trgu nastupiti akrobatska skupina Transe Express s programom kakav još nije bio viđen na ulicama Varaždina. U sklopu Rendez-vousa održat će se i koncert Nouvelle Vague, prvog dana na Stančićevom trgu, a posebna atrakcija zasigurno će biti francuski doručak, koji će biti organiziran u nedjelju.¸
- Posebno smo ponosni na partnerstvo Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatske, što smo se udružili sa Špancirfestom, i što smo u prekrasnom Varaždinu. Radi se o vrlo važnom festivalu, koji se obraća svim Varaždincima, ali i građanima Hrvatske, spremili smo uistinu odlične programe, koji će odlično reprezentirati Francusku – istaknula je veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, Michele Boccoz.

Špancirfest će trajno obogatiti i javni prostor Varaždina novom instalacijom u Bakačevoj ulici, izrađenom od starog pribora za jelo, kojeg su tijekom prošlog Špancirfesta donirali građani Varaždina.
 

Raznovrsan glazbeni program na tri pozornice

Glazbeni program Špancirfesta će u 2015. biti još bogatiji i zanimljiviji publici. Tu je prije svega glavna pozornica kod Starog grada na kojoj će partner Špancirfesta ove godine biti agencija LAA. Pozornica Stari grad će tako i dalje donijeti kombinaciju velikih, svjetskih glazbenih zvijezdi te najznačajnijih regionalnih bendova i izvođača. Mando Diao, Parov Stelar Band, Gogol Bordelo, Dubioza kolektiv, Bajaga & Instruktori, S.A.R.S., Edo Majka, zvučna su noseća imena. Na Stančićevom trgu će, uz ranije spomenuti Nouvelle Vague, nastupiti Pankrti, Dzabmo Agusevi Orcherstra, Rambo Amadeust, Detour i brojni drugi, a posebna „poslastica“ bit će pozornica na novoj lokaciji, vile Bedeković, na kojoj će nastupati Maksim Mrvica, Darko Rundek, Massimo i Matija Dedić, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, Josipa Lisac i Amira Medunjanin.

Uz to, ponovno odličan program kazališnih predstava, također na pozornici vile Bedeković, gdje će nastupati Kerekesh Teatar, Zijah Sokolović, Teatar Gavran i Vid Balod.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju