„Ne znam je li itko ikada kupio dobru bocu vina, otvorio je, pustio je da prodiše, ulio je u kristalnu čašu i onda pustio Cecu.“

Tim je riječima diskofil i ljubitelj jazza Kornelije Hećimović otvorio večer jazza i vina u zagrebačkoj vinoteci Bornstein. Naglasio je kako su jazz i vino klišej, ali prekrasan, od kojeg ne treba odustajati. Večer puna iznenađenja to je i potvrdila.

Zrnca mudrosti o kultnim filmovima u kombinaciji s glazbom i entuzijazam vinara koji su u intimnom ambijentu prenijeli svoja razmišljanja, obogatili su posjetitelje za novi doživljaj i učvrstili projekt Vino & Kino kao događaj kojeg vrijedi iskušati. 

Filmovi: Nož u vodi, Lift za gubilište, Ritam ludila, Manhattan i Pod udarom zakona nadopunila su se s vinima koja dolaze sa suprotnih dijelova Lijepe Naše.

S dva različita vinogorja predstavljene su dvije različite vinske priče koje povezuju iskrenu strast i ljubav prema vinima s jedne strane te visoki ekološki principi i ustrajnost u proizvodnji prirodnih vina s druge strane. 

Bornstein Bornstein (Foto: Bornstein)

Ljubitelji orange vina s vinarijom Lunika došli su na svoje jer je vinar Danijel Bastijančić iz Kanfanara u Istri donio na kušanje čak tri stila macerirane malvazije, i to malvaziju Prima volta 2017. s maceracijom od dva dana, malvaziju Stazion 2017. s 10 dana maceracije i posljednju malvaziju Viaggio Lungo 2015. koja je macerirana čak 6 mjeseci.

Između više od 20 etiketa koliko ih izlazi iz prpošne vinarije Slavka Kalazića iz Baranje koja je nositelj i eko certifikata, a visoku kvalitetu svojih vina može zahvaliti povoljnim položajima na južnim padinama Baranjske, planine predstavljene su dvije etikete: Rosé od frankovke 2018. i Pinot noir Premium 2009.

Na Vinu & Kinu svaka je večer drugačija i ima neki svoj šarm, a ovaj put taj šarm u prvom redu treba zahvaliti jazz-glazbi na filmu, a onda i dvojici ljudi koji su pričali s nevjerojatnom lakoćom i ljubavi prema onome što vole – Siniša Škaberna o vinu, a Kornelije Hećimović o jazzu.

Lunika Stazion 2017 Lunika Stazion 2017 (Foto: Bornstein)

S čašom u ruci publika je posve odlutala u filmske svjetove u kojima su svirale poznate kompozicije jazza, a vrhunac je nastao kad je u čaše potočena Lunikina Malvazija Stazion, a gosti su zamoljeni da s crnim povezima koji su bili pripremljeni na stolovima pokriju oči i kušaju vino tek u trenutku kad krene glazba. Duboke i zrele note Lunikina vina s aromama oskoruše, zrelih dunja i kompota od jabuke miješale su se i prijateljski nadmetale s notama punokrvnog jazza Milesa Davisa „Generique“, koji se slušao s povezom na očima tijekom dvominutnog transa te večeri u Bornsteinu.

Mali pojas, La Petite Ceinture, Pariz - 3 Putovanja Mali pojas: Tajno mjesto u centru Pariza za koje ne znaju ni svi Parižani

Drugi važan trenutak dogodio se s Pinot noirom Premium 2009. vinarije Kalazić. Ovaj prošlogodišnji šampion crnih vina dubrovačkog Festiwinea pokazao se u naboljem mogućem svjetlu sa svim odlikama sorte pinot noir i dokazao da i nakon 10 godina ima u njemu barem još 5 godina potencijala za odležavanje. Vino perfektne voćnosti čija je profinjenost nenadmašna sljubilo se u svemu uz foie gras sa sušenim brusnicama pripremljen u Bornsteinu. Da ovaj spoj ne ostane samo na nepcu nego i u ušima, sve je pratio soundtrack „Jockey Full of Bourbon“ koji otvara film „Pod udarom zakona“ (1986.), a sasvim prigodno zatvorio je ovu večer.

Bornstein Bornstein (Foto: Bornstein)

Čini se da su ljubitelji vina, filmova i jazza dobili još jedno događanje koje spaja njihove strasti, a sudeći po odazivu publike, organizatori će ga vrlo brzo morati ponoviti. Volite drukčije vinske degustacije, drukčija vina, kao i kultne scene iz gangsterskih filmova, sutra se očekuje još jedno druženje drugačije po mnogočemu od onih na koje ste navikli.

Kroz vina Bibich goste će provesti jedini filozof vina u Hrvatskoj, vinski poeta i wine savant Darko Petrović. Pratit će ih 5 nezaboravnih izvedbi Al Pacina, R. de Nira, J. Pescija, J. Nicholsona i mnogih drugih, a sve o njima zna, i ono što nitko ne zna - jedan jedini Martin Milinković.

Franko\'s - 7 Hrana i piće Franko's: Novo mjesto za vrhunsku pizzu u Zagrebu

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju