Što je zajedničko Goriškim brdima u Sloveniji i vinskom baru Bornstein nadomak zagrebačke Katedrale? Oni koji prate vinsku scenu znat će da je riječ o vinu, no u igri je puno više od etiketa i sorti. Želimo li poslušati, na obje ćemo lokacije pronaći priče koje nadahnjuju, tjeraju nas da ozbiljno shvatimo važnost trenutka, smijeha, kao i nezaustavljive životne energije koja teče tim koordinatama. Neki bi rekli da se radi o strasti prema poslu, ali ne treba zanemariti ni uloženo znanje, kao ni drame s kojima se glavni akteri suočavaju na svakom koraku.

Doista, Bornstein je vinski bar u kojem se svi osjećaju dobro. Kako zbog vina koje vlasnici Doris i Ivan Srpek pronicljivo biraju, ugođaja koji stvaraju i nadahnjuju goste da se osjećaju kao da baš ondje pripadaju, tako i vinara koji onamo dolaze da ih upoznamo tvoreći slagalicu iskustva koje se ne zaboravlja.

Ususret Valentinovu u Bornsteinu se okupila fantastična ekipa i dokazala da za ljubav osim duše ponekad treba imati i čašu. Vinska stručnjakinja, zaljubljenica u film i organizatorica projekta Vino&Kino, Jelena Bulum pozvala je Tomaža Prinčiča iz Kozane u Goriškim brdima kako bi predstavio svoja vrhunska vina od kojih se svako, osim s hranom, ovoga puta uparivalo s ljubavnim filmovima prema izboru Martina Milinkovića.

Dok su insajderi iz filmske branše Dean Sinovčić i Martin Milinković svojim komentarima dokazivali koliko su filmovi, baš kao i vino - živi, stizali su mali zalogaji iz Bornsteinove kuhinje. Sve to na kraju su začinile praline zagrebačke tvornice čokolade Bagolo, koje proizvodi Jelena Đuranec-Pribetić zajedno sa svojim timom u zagrebačkom kvartu Gredice. Ispod malog dućana nalazi se malo čokoladno postrojenje u kojem se proizvode vrhunske praline, čokolade, kandirano voće preliveno čokoladom, čokoladne lizalice i svakojake divote za koje se koristi vrhunska belgijska čokolada, a svi ostali sastojci nabavljaju se od lokalnih proizvođača.

"Tomaž dolazi iz obitelji s dugogodišnjom vinogradarskom tradicijom koju je započeo njegov pradjed Mihael još 1878. g. i kojemu je u čast nazvana posebna linija vina koja odležava u drvu – Mihael belo i Mihael rdeče. Rezultat tako duge povijesti bogato je iskustvo koje se stjecalo od vinara u Austro-Ugarskoj, zatim od talijanskih kolega, a danas ga je naslijedio Tomaž, inače diplomirani agronom, i primjenjuje ga u vinogradu zajedno s najnovijim saznanjima iz struke", objasnila je Jelena Bulum.

Oni koji su se prvi put susreli s Prinčićem doznali su i da se vinogradi Kmetije Prinčič protežu se na ukupno 10 ha, odakle se dobiva oko 40.000 butelja godišnje. Većina vinograda stara je oko 35 godina i nalazi se na nadmorskoj visini između 50 i 100 metara. Svi su vinogradi južne, odnosno, jugoistočne ekspozicije. Također, svi vinogradi prekriveni su travom, koja omogućava rahliju zemlju, očuvanje korisnih mikroorganizama u tlu, osigurava lozi više kisika, a služi i kao odlično prirodno gnojivo.

"Goriška brda česta su destinacija za mnoge ljubitelje vina iz Hrvatske jer osim 'dobro' provjerenih etiketa s imenima poput Ščureka, Simčiča, Štekara ili Jakončiča mnoga vrhunska vina iz ove regije jednostavno nikad ne stignu ili jedva dospiju do Hrvatske. Ne čudi stoga što je za zagrebačku prezentaciju jednog takvog vinara, kao što je Tomaž Prinčić zavladao popriličan interes", kaže Jelena Bulum te dodaje kako su za vrhunsku kvalitetu vina iz Goriških brda ključne dvije stvari: mikroklima i sastav tla.

Kombinacija toplog zraka koji dolazi danju s mora i hladnog koji noću prodire s Alpa idealna je za vinovu lozu, a opoka ili lapor koji se nalazi u sastavu tla daje vinima izraženu mineralnost, što rebuli, koju inače zovu kraljicom Brda, daje onaj X-faktor.

X-faktor filmskih večeri u Bornsteinu upravo su emocije koje potiču scene iz filmova i spajaju se s čarolijom u čaši te nas navode da postanemo istraživači i zagrebemo ispod površine. Dok su se izmjenjivali Razum i osjećaji, Ljubavna pisma s predumišljajem, Amélie, Doručak kod Tiffanyja i Bolje ne može, na stol je stizala mineralna Rebula 2017., elegantni i kompleksni Sauvignon blanc 2017., što dugo traje na nepcu, zaobljeni Aurei pinot sivi 2018. jantarne boje te Pinot Noir 2017., koji je s mekanim taninima, zrelim voćem te ugodnim i toplim završetkom bio poput male crne haljine te večeri. Mihael rdeče 2015. stiglo je za kraj, uz Bolje ne može. Sočna kupaža merlota, cabernet sauvignona i pinot noira dozrijevala je dvije godine u hrastovim bačvama. Zrele naranče, džem od crnih trešanja i šljive, kao i ljekovita metvica te crni papar najavili su vaniliju, kakao i tamnu čokoladu, tvoreći kompoziciju vrijednu pozornosti.

Od senzacija na nosu i elegancije Prinčićevih vina ruka sama poleti zavrtjeti čašu i krenuti u istraživanje vlastitih uspomena koje se vežu aromatikom, budeći u kušaču želju za otkrivanjem, gutljaj za gutljajem. Bilo da se poželite upoznati s karakterističnom mineralnošću i pitkom harmonijom bijelih vina ili zaokruženih crvenih, za koja Prinčić neumorno skuplja obožavatelje, ali i nagrade - Bornstein, odnosno Goriška brda prava su lokacija. A do tada? Večer posvećena Leonardu Cohenu i vrhunskim prirodnim, iskrenim vinima na rasporedu je 20. veljače.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju