Ako volite boraviti u prirodi i istraživati posebnosti, skoknite do Slovenije i upoznajte Postojnsku jamu

U Parku Postojnska jama postoje čak dvije svjetske znamenitosti koje jednostavno morate vidjeti barem jednom u životu. Samo kad razmišljamo o tome, obuzimaju nas posebni osjećaji, a osim predivne unutrašnjosti koja izmamljuje osmijehe, a istovremeno i čuđenje svih posjetitelja, pažnju će vam privlačiti dvorac koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Do Postojnske jame, odnosno mjesta Postojna pokraj kojeg se atrakcija nalazi, iz Rijeke vam je potrebno nešto više od sat vremena vožnje, a iz Zagreba oko dva sata vožnje. Cijene ulaznica kreću se od 25 do 42 eura, a ovise o kombinaciji atrakcija.

U samom Parku Postojnska jama ispod površine skriva se poseban bajkoviti svijet ispunjen ne samo prirodnim kreacijama već i zanimljivim životinjama koje su ovdje pronašle stalni dom, a najpoznatija je endemska čovječja ribica. Sama jama sastoji se od tunela, galerija, dvorana i rovova koji se prostiru na više od 20 kilometara i, kao takva, jedna je od najvećih špilja u Europi. Otkrio ju je sasvim slučajno jedan lokalac davne 1818. godine, a unatoč intervencijama njezin se izgled do danas nije puno promijenio.

Naravno, umjesto nekadašnjih baklji i petrolejki koje su je osvjetljavale put znatiželjnicima, danas su tu električne svjetiljke, a detalj koji valja istaknuti jest i vlak kojim razgledavate unutrašnjost. Uživat ćete u carstvu siga kojima je potrebno gotovo cijelo desetljeće kako bi "narasle" 1 milimetar. Najveća dubina istraženog djela jame iznosi 115 metara, a prosječna temperatura kreće se između 8 i 10 stupnjeva.

Pećine su nastale zahvaljujući Pivki, rijeci ponornici koja svojim tokom gmiže kroz špilje i djelomično se pojavljuje u njima. Možete je uočiti uz Crnu Jamu i jamu Pivku, a ponovno se pojavljuje u Planinskoj jami. Posjet jami pamtit ćete po stalagmitu naziva ”Dijamant” koji samim svojim postojanjem i blještavom bijelom bojom obasjava čitavu dvoranu. Za razgledavanje same jame potrebno je sat i pol vremena, i to 1,5 kilometar pješice i 3,5 kilometara vožnje podzemnim vlakom. Otvorena je sve dane u godini, pa čak i za vrijeme blagdana.

Spomenuli smo i dvorac koji ponosno nosi naziv Predjamski dvorac. Nekoć je bio dom brojnim stanovnicima, a svakodnevno je u njemu boravio i slavni vitez Erazmo Predjamski. Izgrađen je još u 12. stoljeću na oštroj litici ispod koje se i danas nalazi druga najdulja slovenska jama na čak četiri kata! Obilazak jame traje 45 minuta, a turistička dionica same jame dužine je 700 metara. No, ova jama nije cijelo vrijeme otvorena za posjetitelje iz jednog posebno razloga. Naime, u njoj zimi borave šišmiši, stoga je nećete moći istražiti kad vani padaju pahulje snijega.
Iako se nalazi samo 9 kilometara od Postojnske jame, zaista je vrijedan čuđenja. Nosi epitet najvećeg špiljskog grada, zbog čega je zaslužila biti dio Guinnessove knjige rekorda. Na njezinoj su lokaciji snimljeni brojni filmovi, a oduševila je čak i Jackieja Chana. Možete razgledati i obnovljenu sobu glavnog dvorskog potkrovlja te mnoge replike srednjovjekovnog oružja.

Ako pak volite prirodu i životinjski svijet, posjetite dvoranu Proteusove jame u kojoj se nalazi fotografska izložba s temom leptira. Ima ih preko 3000 noćnih i dnevnih. Osim leptira, kao što smo već spomenuli, tu boravi i čovječja ribica te više od 150 drugih životinjskih vrsta.

Poželite li ovdje provesti nešto više vremena, imate mogućnost prespavati u Hotelu Jama. Naravno, to će vam osigurati i jeftinije ulaznice za obilazak samog parka, a u samom hotelu dobrodošli su i kućni ljubimci. Nećete biti ni gladni jer vas sa svojim delicijama čekaju Magdalena Food & Fun, a u blizini se nalaze i Modrijanovo seosko gospodarstvo s Donjim mlinom i gastronomski centar Jamski dvorac s dugom tradicijom spajanja modernog i staromodnog kulinarskog iskustva.

Ovo mjesto nudi sve i zadovoljit će sve vaše potrebe, od onih istraživačkih, do onih kulinarskih. Veliki i mali, ovdje su oduševljeni svi, stoga počnite planirati svoj posjet Sloveniji i nikako nemojte izostaviti ovu posebnu atrakciju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju