Njemački čokoladni kolač

Iako ga prevodimo ovako, kolač veze nema s Njemačkom. Radi se samo o tome da se njegov kreator prezivao German, što je uskoro prevedeno i kolač je geografski smješten u Njemačku. Posebno je popularan u SAD–u, gdje je recept objavljen prije šezdesetak godina u novinama.

Curry začin
Svi ćemo odmah viknuti Indija, no curry kakav danas poznajemo teško da ima veze s nekadašnjim originalnim indijskim curryjem. Današnji je nastao pod jakim britanskim utjecajem i u mnogočemu se razlikuje od nekadašnjeg. Indijci današnji curry čak tako ni ne zovu, nego - masala!


Maraschino liker
Liker koji se proizvodi iz višnje maraske. Mnogi su uvjereni kako je riječ o talijanskom proizvodu, ali nije, već originalno - hrvatskom. Liker je nastao u Zadru, a prvi su ga uspjeli napraviti redovnici samostana. Danas je popularan diljem svijeta, a poznato je da se konzumirao i na papinskom dvoru.

Kečap
Na spomen kečapa svi bi prvo uzviknuli "Amerika!", ali je ovaj nezaobilazni dodatak jelima u kućanstvima diljem svijeta nastao u Kini. Bio je popularan i u Vijetnamu pa su mu kineski mornari nadjenuli ime „ke-tchup“, u čemu ovo „tchup“ prevodimo kao umak.


Tempura
Bili ste uvjereni kako tempura dolazi iz Japana? E pa, prevarili biste se! Zapravo se radi o portugalskoj inovaciji, a dokaz za to je recept koji potječe još iz 13. stoljeća. Portugalski pomorci proširili su tempuru diljem svijeta, a u Japan je stigla u 16. stoljeću. Također, prisutna je i u Engleskoj, gdje je dio svjetski slavnog „fish & chipsa“.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju