Čuli smo da prekrasna Baška na otoku Krku raznim manifestacijama radi punom parom na produljenju turističke sezone, pa smo tako proteklog vikenda bili na predstavljanju jedne od njih, a to je već dobro poznata Crna ovca, festival sporta, glazbe i neizostavne baščanske janjetine.



Uz podršku Općine Baška, Turističke zajednice, glavnog sponzora Valamar Hotels & Resorts te u organizaciji tvrtke Studio Conex, na čelu sa Borisom Lešićem, novo izdanje Crne ovce posjetiteljima će ponuditi najbolje od najboljeg, ovoga vikenda, od 12. do 14. svibnja.

Festival je, osim po kulturnom, sportskom i glazbenom programu, poznat i po bogatoj gastronomskoj ponudi te će posjetitelji, uz već poznatu bašćansku janjetinu, moći uživati i na otvorenim štandovima otočkih OPG-ova, na kojima će imati priliku isprobati domaće proizvode, među kojima su sirevi, pčelinji proizvodi, čokolade, pršut…



Bračni par Vesna i Miljenko Mrakovčić iz Kornića od 1984. proizvode krčki sir u svom OPG-u Magriž. Među njihovim sirevima ističu se polutvrd i polumastan Krčki ovčji sir, koji je na Eko-etno sajmu krčki sir dobio nagradu za "Najbolji od najboljih", a danas ima više od 50 priznanja na brojnim manifestacijama širom zemlje. Zatim, sir Magriž, tradicionalni krčki ovčji sir obogaćen aromom kadulje i smilja, a Zeleni bodul , polutvrdi i punomasni ovčji sir obogaćen aromom ružmarina. Njegovi igličasti listići intenzivnog su mirisa i pikantno ljutog i gorkastog okusa. Črni bodul, krčki ovčji sir proizveden je umatanjem u orahovo lišće koje mu daje specifičnu aromu i boju. Umjerene je tvrdoće i slanosti, spada u polutvrde i punomasne sireve.

Nagrađivana maslinova ulja zaštićena europskom oznakom izvornosti predstavila je Udruga maslinara otoka Krka Drobnica, a med i ostale pčelinje proizvode OPG Tomašić. Pažnju su privukli proizvodi OPG-a Rimbaldo, kao što je nagrađivani džem od smokava te smokvinjak i njihov inovativni proizvod: smokve u čokoladi s kokosom. Atelier Ecostyle predstavio je proizvode od čokolade, među kojima valja izdvojiti čokoladnu Bašćansku ploču, izvorni bašćanski suvenir.



U Kući krčkog pršuta iz Vrha gosti mogu uživo vidjeti dijelove proizvodnje ove gastro delicije, saznati sve o načinu proizvodnje i posebnostima ove delicije, kušati i kupiti proizvod upravo na mjestu gdje on i nastaje. Dok je dalmatinski pršut u pravilu obrađen s kožom i dimljen, a istarski sušen i obrađen bez kože, krčki je pršut spoj tih dvaju različitih načina obrade. Posebnim ga čini to što ga za razliku od Dalmatinaca ne dime, već suše, ali i to što ga za razliku od Istrana obrađuju s kožom.

I nakon svih ovih delicija, posjetitelji, pogotovo ljubitelji fine kapljice moći će uživati u vinima vrbenskih vinara iz Udruge Žlahtina, konkretno vrbničku žlahtinu, kvalitetno suho vino koje se proizvodi od autohtone sorte žlahtine bijele. To je vino svijetložute do slamnatožute boje, nježne arome i finog karakterističnog okusa. Žlahtina se ističe svojim specifičnim mladenačkim bouquetom. Sve glavne osobine sorte sačuvane su u tom vinu ljupkog i živahnog okusa koje sadrži 11 posto alkohola. Najbolje prija uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta te jela od bijelog mesa.



I na kraju, posjetili smo neizostavne lokacije ključne za održavanje ove manifestacije, a to su: Restoran Bunculuka, smješten u kampu pored Baške, s prekrasnim pogledom na otok Prvić, koji nudi specijalitete na bazi krčke janjetine te vrhunska vina krčkih vinara.

Konoba Nono smještena je u gradu Krku, u kojoj vas očekuje pršut po specijalnom receptu njenog vlasnika, kao i maslinovo ulje koje rade sami u svojoj konobi. Ovo maslinovo ulje uistinu je vrhunsko, još kad ga posluže sa domaćom pogačom iz krušne peći nećete ostati ravnodušni. Osim toga, u konobi imate priliku vidjeti i lažne pršute koje rade i iznajmljuju drugim konobama.

Hotel/Restoran Gospoja, vinotel s prekrasnim pogledom na more, spaja tradicionalno s modernim. Sobe su dizajnirane na način da spajaju vino i more, tako da će ovdje pravi ljubitelji vina doći na svoje. Sukladno s tim, restoran u hotelu nudi i više nego zanimljivu priču kroz spajanje tradicionalnih recepata na moderan način.

Ako želite uistinu uživati u prekrasnoj prirodi, moru, hrani, vinu, ovaj vikend se obavezno krenite put Krka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju