Sinoćnjim je vatrometom tijekom energičnog i glasnog nastupa Urban & 4 u Baški na otoku Krku kulminirala atmosfera ovogodišnje Crne ovce, trodnevnog festivala janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, urbane kulture i sporta. Prema već sad poznatim podacima, u Baški je za vikend Crne ovce zabilježeno pet tisuća noćenja, uz rast broja noćenja od 20 posto u dvadeset dana svibnja ove godine u odnosu na isti period prošle, 2017.

Crna ovca - 2 Crna ovca - 2 (Foto: Crna ovca)


„Crna ovca ponovno je velikim praskom lansirala turističku sezonu Baške, jedne od najuspješnijih kvarnerskih i jadranskih turističkih destinacija. Posjetitelji su prepoznali kvalitetu autohtone bašćanske janjetine i raznolikost trodnevnog sportskog, kulturnog i glazbenog programa. Sad se s još više optimizma spremamo za ovo ljeto, za koje vjerujemo da bi ponovno moglo rušiti dosadašnje rekorde“, izjavila je direktorica Turističke zajednice općine Baška Ivana Kovačić.


Petak je otvoren Outdoor Treking & Trail školom, u kojoj su polaznici tijekom tri dana bez naknade imali prilike naučiti osnove ovih atraktivnih sportova na otvorenom. Međunarodni je veteranski nogometni turnir u organizaciji NK Vihor iz Baške u petak osvojila ekipa NK Borac iz Bakra.

Crna ovca - 6 Crna ovca - 6 (Foto: Crna ovca)


Velik broj gledatelja privuklo je i Državno natjecanje u striženju ovaca, na kojem su najbolji hrvatski šišači ovaca ove životinje pred ljeto oslobodili suvišnog runa.


Nakon grupe Detour koja je rasplesala sve koji su u Bašku stigli već u petak da bi pogledali izložbu „Enso by Leon Zakrajšek“, Psihomodo pop je u nastavku večeri raspametio brojne obožavatelje precizno odabranim presjekom svoje gotovo 35 godina duge karijere, pa su fanovi pjevali uz hitove od „Kad sam imao šesnaest“, sve do najnovijih hitova, poput „Sve će biti u redu“.


Subotu su otvorili planinari na Ovčarskom pohodu po brdima oko Baške, a dječaci u starosnim skupinama do osam i deset godina odigrali su nogometni turnir morčića „Crni jancić 2018“, u kojem su pobijedile ekipe ŠN Toretta i NK Klana. Tijekom cijelog dana u Baški je posjetitelje u svim lokalima zabavljao DJ Smeđi šećer, koji je odabirao funky glazbenu pozadinu za cijeli niz priredbi, od radionice filcanja vune i prezentacije bašćanske baštine koju je pripremila udruga Sinjali, preko promenadne vožnje moto kluba do prezentacije šišanja ovaca.

Crna ovca - 8 Crna ovca - 8 (Foto: Crna ovca)


Posebno atraktivno bilo je i natjecanje u kuhanju janjećeg kotića, u kojem je pobjedio je novinar Index.hr-a, Vojislav Mazzocco, koji je osvojio nagradni vikend u Valamar Zagreb Hotelu u Poreču, dar glavnog sponzora partnera Crne ovce, Valamar Riviere d.d.


Ljubitelji kazališta mogli su pogledati predstavu „Muškarci su sa Marsa, žene su s Venere“, ali i naučiti kako se osvaja Mt. Everest od Darije Bostijančić, te se pripremiti za budućnost slušajući predavanje proslavljenog astronoma Korada Korlevića. Subotnju koncertnu svirku, zagrijavanje za Urbana & 4 odradili su Grapevine Babies, a zatim su gledatelje, dobrano site od janjećih delicija, protresli i My Buddy Moose.


Orni posjetitelji su u nedjelju s Crnom ovcom vježbali i jogu, a na samom su kraju festivala nagrade dodijeljene i pobjednicima jedriličarske regate Corinthia Cup – Memorijal Jure Vukasovića. U klasi optimist pobjedu je odnijela Tija Dujmović iz JK Opatija, u klasi laser radial prvi je bio Antonio Lukšić iz istog kluba, a u Laseru 4.7 prva je bila Ursula Balas iz crikveničkog JD Val.


„Iza nas su tri dana uzbuđenja, dobre zabave i pozitivne energije koja se osjećala u svakom kutku Baške. Odlično raspoloženi gosti ova su tri dana iz sebe izvukli i posljednji atom snage, bilo da su sudjelovali u sportskim aktivnostima, uživali u bašćanskoj janjetini ili plesali uz fenomenalne glazbenike. Zahvaljujem i ovim putem svim sponzorima na podršci i volonterima na dobro odrađenom poslu, a mi već sutra krećemo s pripremom Crne ovce 2019.“, izjavio je Boris Lešić, direktor Studija Conex, organizatora festivala.


Festival Crna ovca osmislio je i realizirao Studio Conex, uz podršku sponzora domaćina Općine Baška i Turističke zajednice općine Baška, glavnog sponzora partnera Valamar Riviere d.d., srebrnog sponzora Artmetala, službene vode Jamnice, službenog Karlovačkog piva i medijskih pokrovitelja Novog lista, Outdoor Akzenta i Fokus Plusa.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju