Dan uoči prvog dana proljeća svijet je ugledala Karlovačko Primavera, nefiltrirano pšenično pivo obogaćeno mirisom korijandera, osvježavajućeg okusa i blage gorčine. Priprema se od pažljivo odabranog pšeničnog i ječmenog slada te sadrži 4,9% alkohola.

Kako u Hrvatskoj postoji samo jedno domaće pšenično pivo, Dva klasa od Medvedgrada – jedva čekamo što će reći konzumenti.
Kad smo već kod najjače zagrebačke mini pivovare, treba svakako spomenuti njihovo sezonsko pivo Agram Stout. Sezonsko znači da je napravljeno u ograničenoj količini, i da treba požuriti u jednu od njihove četiri franšize. Sama činjenica da je to prvi i jedini domaći stout (naravno, ako izuzmemo nedovoljno rašireno i dostupno pivo Vunetovo s otoka Hvara, ali o tome drugom zgodom) - zove na što skoriju posjetu ovim renomiranim pivnicama.


Što se tiče pivnica, zagrebačka Pivana uz istoimeni nefiltrirano pivo odnedavno nudi i Hoegaarden, belgijski pšenični biser, odnosno witbier, koji je po stilu drugačiji od weissbiera karakterističnog za Njemačku. Druga novost iz Zagrebačke pivovare je Ožujsko rezano pivo, mješavina 60% Ožujskog i 40% Tomislava. Prvo rezano pivo u Hrvata, a i novost u svijetu ima miris Tomislava, a okus jake Žuje, tako da će obožavatelji ovih brendova doći na svoje.

No, tu je i svijet cidera - do sada je Carlsbergov Somersby na hrvatskom tržištu bio dostupan u okusima Somersby Jabuka i Somersby Kruška, a sada u Hrvatskoj ima novog člana obitelji - Somersby Kupinu. Poželjan u kombinaciji s puno leda, ali i kao sastavni dio brojnih koktela, Somersby kupina je namijenjen mladim urbanim ljudima koji su uvijek otvoreni za nove trendove, izazove i promjene.

Ako ste zaljubljenik u cider arome, onda je tu i Strongbow. Ovo osvježavajuće gazirano alkoholno piće napravljeno od jabuke u Hrvatskoj se posredstvom Heinekena sada može nabaviti u tri okusa: jabuka, bazga i crveno bobičasto voće. Zanimljiv je podatak da se za proizvodnju Strongbowa koristi se čak 12 sorti jabuka koje prirodno dozrijevaju na suncu.


Nije na odmet niti zanimljivost da je Heineken Hrvatska predstavio dugoročan projekt proizvodnje, nabave i otkupa hrvatskog limuna za proizvodnju Karlovačko Limun Natur Radlera. Kompanija bi tako limun otkupljivala od lokalnih proizvođača s Visa, Brača, Hvara te iz Splita, Šibenika, Metkovića, Konavala, Opuzena i Blata, a za početak su simbolično posadili sadnice tog divnog agruma!

Zmajsko pivo se probilo na police Interspara, Varionica zaposjela Rougemarin i Karijolu, Nova Runda dovršava sasvim novu rundu u vrhunskom pogonu u Jastrebarskom, a uskoro ćete moći probati i novog Šibenskog učenjaka u Klubu Šibenčana. Na samom kraju, uz nedavno otvoren dućan s dvije stotine vrsta - Svijet piva u blizini Kvaternikova trga u Zagrebu, danas je svijet ugledao i Beer Geek Shop u Zadru! Dakle, nema zime za pivopije!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju