Na današnji dan slavi se Međunarodni dan piva, koji osim druženja s prijateljima i nazdravljanja čašama možete proslaviti i slasnim jelima u kojima je to omiljeno piće glavni sastojak. Osim u čašama pivo je čest gost na popisu sastojaka vrsnih chefova. Gordon Ramsay pivo koristi za pripremu kruha, a Jamie Oliver cijelo pile peče u pećnici nataknuto na limenku piva.
Taj je tekući prehrambeni proizvod postao omiljeni sastojak za kuhanje u Belgiji, a vrlo je brzo osvojio svijet. S pivom se prži, pirja, glazira, peče… Popis je beskonačan, a glavno pravilo kojeg se treba pridržavati jest da ne nadvlada okuse drugih sastojaka. Najčešće se koristi za pripremu pivskog tijesta u kojem se poha riba, meso ili povrće, a služi i kao dodatak gulašima te jelima od divljači.
> Kuhajte s Guinnessom: 5 jednostavnih recepata s veličanstvenim crnim pivom
Uz tamna i krepka jela najbolje ide tamno pivo, a delikatne okuse nadopunjava svijetlo. Pivo je dobar dodatak marinadama jer omekšava meso, ali njegova aroma ne dominira jelom, kao što može biti slučaj s vinom.
Sastojci za marinadu od piva:
200 ml piva
6 žlica maslinova ulja
3 žlice biljnog ulja
3 žlice senfa
15 zrna papra
1 mrkva
1 celer
1 mladi luk
meso za roštilj
Priprema:
1. Pomiješajte pivo s uljem i senfom.
2. Usitnite mrkvu, luk i celer
3. Pomiješajte sve sastojke za marinadu
4. Prelijte meso marinadom i spremite u posudu koja se može čvrsto zatvoriti. Spremite u hladnjak na 24 sata.
5. Meso izvadite iz marinade i ispecite na roštilju. Tijekom pečenja premazujte marinadu.