Od kako sam prije nekoliko mjeseci pokrenula travel blog 'Restless girl' putem kojeg objavljujem priče i fotografije sa svojih putovanja svakodnevno dobivam mnoge upite na temu: Kako jeftino putovati? Kako si ti krenula? Da li si štedjela godinama pa sada samo putuješ? Od kuda novac za sva ta putovanja? Molim te za savjet.

E pa dragi moji, ovo je članak za sve vas koje iskreno zanima od kuda krenuti, kako se pokrenuti i jednostavno živjeti život ispunjen putovanjima ili u vlastitom aranžmanu organizirati putovanje na što je moguće jeftiniji način. Prije svega, ne vidim sebe kao 'velikog, iskusnog putnika' kako se mnogi kod nas vole 'etiketirati' pa prodaju razne priče i jako su pametni.

Nisam jedna od tih i ne mislim vam soliti pamet ili prodavati neku spiku. Samo ću vam prenijeti svoju priču. Jednostavno i iskreno. Priču koja je možda neobična i 'izlazi iz okvira'. Priču koja me u nekoliko godina odvela u jedan potpuno novi život. Život o kojem sam do nedavno samo sanjala.

Za početak, ne pripadam miljeu hrvatskih poduzetnika, ne skrivam u podrumu skupocjene slike ili preparirane životinje. Nisam naslijedila bogatstvo od ujaka iz Švicarske niti su mi roditelji financirali bilo koje putovanje. Ne zbog toga što ne žele, već nisu u mogućnosti (s hrvatskom penzijom teško je otići i do obližnjeg dućana...).



Pa kako si onda mogu priuštiti sva ta putovanja?

Radim. Puno radim i štedim. Predrasuda je da su putovanja skupa. Mogu biti vrlo jeftina. Drugim riječima, ne moraš biti hrvatski poduzetnik (nisam!) i imati pozamašnu svotu na bankovnom računu (nemam!) da bi mogao putovati.

Prije nego što sam počela intenzivno putovati radila sam uredski posao od 9 do 5 (pozdrav svim ex kolegama i kolegicama). Svakodnevno sam bila zatrpana papirima, excel tablicama i sličnim divotama koje rad u financijama nosi. O kako mi ne fališ dragi ex posliću! Iako kaotičan, kao i prijevoz na ulicama Delhija, rad u financijama nosi lijepu plaću za naše uvjete. Jako lijepu plaćicu. Sigurnost na bankovnom računu i uredna mjesečna primanja. Pa čak i super direktora koji te ne maltretira (pozdrav Miro). Da, može se još uvijek pronaći takav posao u Hrvata. Ostaviti sve to zato što si iz dana u dan sve više nesretan? Toneš sve dublje u neka polu-depresivna stanja i 'crna' razmišljanja? Ne uzimaj afričku šljivu već daj otkaz. I KRENI. Samo kreni. Nešto drugo će se već 'otvoriti' putem. Vjeruj mi. Sreća prati hrabre, i budale, kako moja majka voli dodati pri tome misleći na svoju kćer jedinicu, naravno.



Njoj i dan danas nije jasno zašto sam se odlučila za takav 'radikalan' i nepotreban potez. Pa malo tko radi u životu ono što želi. Bitno je da imaš posao. I slične priče. Ne slažem se. Bitno je da ne dopustiš životu da 'proleti' mimo tebe. Treba ići za onime gdje ludo srce vuče. Bilo to putovanja ili rad u financijama. Bitno je da te to 'nešto' ispunjava i veseli. Kako sam u prethodnom članku napisala, uvijek možeš zaraditi novce, ali uspomene koje vrijede ne, jel tako? Pa što čekaš? Kreni!

Rad u financijama omogućio mi je da skupim nešto novca na računu. S tim početnim kapitalom sam krenula na svoje prvo veliko putovanje u JI Aziju. Proputovala sam tada u nekoliko mjeseci zemlje od Tajlanda do Indonezije. Sve dotadašnje sumnje, jesam li sam učinila pravu stvar, ostavila siguran posao i život iza sebe, pale su u vodu. Već drugi dan u Bangkoku (kada sam dobila kofer koji je došao dan nakon mene, oće to) shvatila sam da sam napravila i radim pravu stvar. Nisam imala nikakav dugoročan plan što, kako i gdje će me taj veliki životni preokret odvesti. Ne očekuj ni da ćeš imati odmah odgovore na sva ta pitanja. Vrlo vjerojatno nećeš. Samo kreni!



Kako sam uspjela uštedjeti za takvo veliko putovanje? Odgovor je vrlo jednostavan. Prioriteti. Ako želiš putovati, putovanja moraju biti visoko na listi tvojih prioriteta. Inače, nikada nećeš imati dovoljno novaca za otići nekamo. Pa ni do Budimpešte (koja je predivna btw). Kada sam doma, u Zagrebu, radim sto poslova i štedim. Ne izlazim van, ne pijem uokolo kave i sl; odnosno pažljivo trošim svoj novac. Zato što je svaka kuna koju mogu staviti 'sa strane' namijenjena za neko iduće putovanje. Pokušala sam se prisjetiti kada sam zadnji put kupila cipele, taj tako obožavani ženski predmet. Ne sjećam se iskreno (ako se u cipele ne računaju japanke za 2 dolara s Tajlanda). Sad zvučim kao da uokolo hodam gola ili u dronjcima i da sam apsolutno nedruštvena te nemam život. Naravno da nije tako. Samo nastojim uštedjeti koju kunu na raznim kavama, ručkovima, kupovinama, cigaretama i sličnim 'veseljima' na koje svakodnevno trošimo veliki dio svog budgeta.



Ako bez obzira na sve to ne uspijevaš uštedjeti ništa, jer imaš kredit u švicarcima i ženu koja mora imati nove cipele ili veliki račun za plin kao moja majka, ne očajavaj. Postoje načini kako se može putovati, a da pri tome ne moraš mnogo štedjeti. Ili opljačkati banku. Jedan od njih je da posvetiš svoj život putovanjima i spojiš ugodno s korisnim, kao što sam ja pa počneš zarađivati putujući. Kako?

Po povratku iz Azije potrošila sam većinu ušteđevine (eh, gdje si bogati ujače iz Australije da pošalješ koji dolar kad te čovjek treba?). Razmišljajući kako ljubav prema putovanjima unovčiti počela sam tražiti poslove vezane za putovanja. Kako sam imala položen tečaj za turističkog pratitelja krenula sam okušati sreću u nečemu u čemu se nisam nikada vidjela. Uvijek su mi bili smiješni vodiči sa zastavicama, kišobranima i sličnim predmetima kojima mašu ispred grupe. Simpatično, no ne hvala.



Ako ste kao gramofonska ploča (ne pokvarena ili Severinina), snalažljivi, organizirani, spretni, okretni, simpatični i društveni (hvalite me usta moja) onda možete mahati kišobranom u Londonu ispred Big Bena i svojim picekima po mogućnosti ispričati nešto zanimljivo o Westminsteru i kraljevskoj obitelji. One suhoparne pratitelje koji misle kako je 'biti putujuća Wikipedija' najbitnije, dok s druge strane u njima nema ni traga života i energije, gađala bih s tim njihovim kišobranom, odmah. Naravno da nije lako, kao ni bilo koji drugi posao koji uključuje rad s ljudima svih profila, no ja sam ga zavoljela. Dnevnica je super, omogućuje mi da zaradim za solo putničke podvige, a i gušt je 'for free' otići na Bali ili Šri Lanku i još pri tome dobro zaraditi. Život je lijep! Ooo jeee!



Osim posla turističkog pratitelja postoji cijela lepeza poslova koji uključuju putovanja. Rad na kruzerima, tete stjuardese (jako hit, lijepa si i sve to) ili stričeki stjuardi (možeš naći dečka bez problema) sve su popularniji u zadnje vrijeme s rastom 'bliskoistočnih' avio kompanija, babysitting odnosno čuvanje dječice diljem svijeta, predavanje engleskog ili nekog drugog jezika (posebno traženo u Aziji), konobari, skiperi, sezonski radnici na skijalištima, rad na farmama (posebno popularno na Novom Zelandu)... ma ima toga čudo, bitno je da kreneš. Pa ćeš vidjeti gdje će te to odvesti. I da ne vrtiš film u glavi kako jedan diplomirani ekonomist ili pravnik kao ti može odjednom raditi kao npr. konobar na kruzeru. Ako želiš putovati svaki posao vezan za putovanja je odličan. Kreni!

Ako voliš putovati, a ne želiš svoj život posvetiti putovanjima već te samo zanima kako na što je moguće jeftiniji način otići do Londona ili na Tajland u nastavku donosim neke savjete i odgovore na popularno pitanje 'how to travel cheap?'

1. Jeftini letovi

Jedna od najskupljih i najbitnijih stavki prilikom planiranja puta je cijena avionske karte do željene destinacije. Ona uvelike određuje iznos cjelokupnog putovanja. Pri tome, prije svega, mislim na daleka putovanja jer Europa je više manje postala 'jeftina' zbog raznih low-budget avio kompanija koje nude karte do Londona, Pariza ili Rima za 10, 20 eura. Ako živite u Zagrebu u cijenu te karte morate uračunati i trošak puta do Rijeke, Zadra ili Splita, s obzirom da takvi low-budget prijevoznici ne lete iz naše metropole.



Ako putujete s društvom onda ni taj trošak nije velik jer možete podijeliti troškove prijevoza, cestarine ili benzina. Ponuda 'jeftinijih' avio karata koje su na raznim akcijama i tzv. 'error-fare'-ovima je iz godine u godinu sve veća i bogatija. Iz nama susjednih zemalja, kao što su Mađarska ili Srbija možete naći odlične cijena avio karata za određene destinacije. I ponuda iz Zagreba svake godine je sve veća i raznovrsnija.

Određene avio kompanije imaju tijekom godine mnoge akcije za letove na relaciji Zagreb - Bangkok ili Zagreb - Kuala Lumpur i sl. Iz Bangkoka možeš s azijskim low-budget avio kompanijama obići za već od par dolara okolne zemlje (Vietnam, Kambodža i sl.). Od ove godine recimo iz Budimpešte možete naći direktnu avio kartu za Island već od 50-ak eura. To su samo neki od primjera kojih sam se odmah sjetila... Postoje razne internetske stranice odnosno aplikacije pomoću kojih vrlo jednostavno možete kupiti avionske karte.



To su i svojevrsne tražilice koje vam u lepezi raznih letova za odabranu destinaciju nude 101 let i kombinaciju kako bi ste pronašli što je moguće jeftinije kartu. Preplatite se i na newslettere raznih avio kompanija (posebno low budget) te ćete tako na vrijeme biti obaviješteni o raznim akcijama i promotivnim cijenama koje nude za određene letove tijekom godine. Pratite ponudu letova i budite što je moguće fleksibilniji prilikom odabira destinacije za putovanje i datuma leta. Tako možete za stvarno 'malo' kuna kupiti kartu za neku od destinacija o kojima smo u nazad nekoliko godina mogli samo sanjati. Ako često putujete, nemojte se zaboraviti ni prijaviti te sakupljati nagradne milje preko raznih kreditnih kartica koje nude takvu uslugu.

2. Smještaj


Jeftin smještaj je u današnje vrijeme lakše naći nego vjernog dečka ili pjevača koji zna pjevati na hrvatskoj estradnoj sceni. Zaista. Posebno smještaj za nula kuna. Jedna takva opcija je sve traženije 'spavanje na kauču' kod domaćina ili ti kaučsurfing. Odlična stvar. Posebno za upoznati lokalnu ekipu i 'iz prve ruke' doživjeti nečiji grad ili zemlju. Takvi domaćini su svi redom pozitivne i drage osobe. Ja do sada nisam imala ni jedno negativno iskustvo.



Dapače doživjela sam samo lijepe trenutke od kojih ću neke pamtiti dok sam živa. Super je to ekipa. Ljudi otvorena srca i širokih vidika željni upoznavanja ljudi iz svih dijelova svijeta. Osim kauča spremno ti nude i doručak, obilazak grada, upoznavanje tradicionalne kulture, običaja i sl. Postoji istoimena stranica putem koje možete naći svojeg domaćina. Slično kao i na Facebooku postoje razne vrste profila ljudi koji vam nude kauč, sobu ili cijeli stan, svoje društvo, ručak i topli osmjeh. Mene je nedavno jedan simpa par iz Istanbula, kod kojih sam spavala nekoliko dana na kauču, pozvao na njihovo vjenčanje! Pa zar to nije odlično?

Ako smatrate da niste toliko 'openmajnded' ili jednostavno želite svoj mir i tišinu, možete vrlo jeftino naći sobu, hostel, guesthouse, apartman ili hotel koji će zadovoljiti vaše potrebe. Cijena za noćenje ovisi o komforu koji vam je potreban kao i o destinaciji koju posjećujete. Naravno da ćete za lakše naći jeftino noćenje u Bangkoku nego recimo u Parizu ili Londonu, za koje ćete ipak morati malo više odvojiti. Izbora je stvarno mnogo, kao i stranica putem kojih možete naći najbolju opciju smještaja za sebe, posebno ako dovoljno unaprijed planirate putovanje.

3. Hrana

Nemate novaca za skupocjene restorane? Nemam ni ja. Ni u Zagrebu, a bome ni u Parizu. No, ako ste gurman kao ja i ne možete bez fine papice, i to bez mnogooo fine papice. Ima i tu pomoći. Daleko najbolja i najjeftinija klopa može se naći na raznim uličnim štandovima i tržnicama. Pri tome naravno vodite računa o higijenskim uvjetima ovisno u kojoj zemlji se nalazili.

U Aziji možete za dolar, dva pojesti najbolji wok u životu. Toplo, ukupno, životopisno. U New Yorku 'vrućeg psa'. Na Zanzibaru jastoga. I slično. Ako imate slabiji želudac i skeptični ste jesti hranu 's ulice' u većini zemalja najjeftiniji no možda i najnezdraviji izbor je 'fast food'. U Parizu i sličnim 'skupljim' gradovima Europe najisplativiji način je kupnja hrane u dućanima ili supermarketima. Ako ste u apartmanu ili nekom hostelu koji ima kuhinjicu možete si spremiti neku paštu na brzinu. Bitno da vas zasiti i da je toplo i hranjivo.



Treba energije za popeti se na Eiffelov toranj. I naravno ne zaboravimo mame, uvijek ih možete zamoliti da vam spakiraju lonac sarme ili grah s kobasicama, 'to go'. Tko ima takvu mamu molim da se javi, putujemo zajedno idući put.

4. Ostalo

Većina gradova ima popis muzeja i znamenitosti koje možete posjetiti besplatno. Najveće turističke atrakcije gotovo uvijek se naplaćuju no iznenadit ćete se koliko toga možete istražiti potpuno besplatno. U mnogim gradovima, posebno u Europi, možete se pridružiti besplatnim turama razgledavanja grada.

Kako biste saznali kada točno počinje takva tura i gdje za vrijeme vašeg posjeta određenom gradu otiđite do najbliže lokalne turističke zajednice, info centara za turiste ili jednostavno pitajte osoblje u hotelu u kojem ste smješteni. Ako ste student ili mlađi od 26 godina svakako nemojte zaboraviti svoju studentsku karticu uz koju će vam mnoge atrakcije biti jeftinije i do 50 posto. Ako pak planirate obići mnogo turističkih atrakcija svakako kupite 'City tourist card'. Ta 'turistička gradska karta' vam omogućuje besplatan ulaz u skoro sve turističke atrakcije koje grad pruža, muzeje i sl. kao i besplatan gradski prijevoz (od metroa do autobusa).



Oni koji nisu ljubitelji visina svijet mogu obići i automobilom, vlakom, biciklom, motorom, brodom i vrlo vjerojatno najisplativijim načinom – 'na noge', pješačenjem, autostopiranjem ili kombinacijom navedenog. To je opcija za one malo hrabrije, a sreća prati hrabre, pa ćete vjerojatno putem doživjeti lude priče i dogodovštine. No, to je i za one koji imaju malo više od dva tjedna godišnjeg odmora.

Mada i za to vrijeme možete propješačiti recimo, cijelu Sloveniju, i to dva puta. Sve je više avanturista koji putuju svijetom na takav način. Idu pješice do Južnog pola i sl. Sve je to super dok ne naletite na mene za volanom. To ne želite. Produžite dalje, hvatajte nekog kamiondžiju. Sigurnije je. Sa mnom za volanom nećete daleko stići.

Koji god način putovanja odaberete želim vam SRETAN PUT! Putujte, istražujte, širite vidike, izađite iz zadanih okvira, uživajte, živite! I samo KRENITE!

Petrine avanture možete pratiti na njenom blogu Restless girl, Facebook stranici, na njenom YouTube kanalu, a u fotografijama uživati i na Instagram profilu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju