Ako imate dosta novca i spremni ste uložiti taj novac u neku zemlju – budite sigurni kako će vam se ulaganje isplatiti. Naime, neke će vam zemlje ponuditi stalno prebivalište, dok će vam druge dati i putovnicu.

Da ne idemo daleko, za ovu priču bazirat ćemo se na europskim zemljama, iako vam za određenu svota novca Tajland, Kambodža, Dominika i ostale države mogu ponuditi putovnicu ili trajno prebivalište. Kod svake europske zemlje napisat ćemo kako možete zaslužiti stalni boravak ili putovnicu, pa ako vam se ta ideja sviđa, nemojte propustiti ovaj članak.

Latvija  ništa bez ispita  

Kako biste osigurali prebivalište u roku od najmanje dvije godine, za to je vrijeme u zemlju potrebno uložiti 64 tisuće eura, od čega 36 odmah po dolasku. Ipak, ako kupite nekretninu, i na taj način možete tražiti stalno prebivalište, a nakon 5 godina života stječete pravo i na državljanstvo. No tu navodno ima kvaka. Kažu da je latvijski jako težak jezik, a kako biste stekli državljanstvo, potrebno je riješiti upravo – jezični test.

Kišnjev - 2 Kišnjev - 2 (Foto: Getty Images)

Život u Moldaviji 

Ako želite doći do državljanstva zemlje gdje vam je garantirano uživanje u dobrim vinima do mile volje, morate izdvojiti ravno 146.300 eura. Ovih zadnjih 300 otpada na troškove izrade putovnice, a od ostalih 146 tisuća većina ide u državni budžet. Eto, ako imate viška novca, kupite moldavsko državljanstvo i pijte izvrsna vina u izobilju do kraja života.

Prebivalište u Grčkoj 

Grci su vam spremni ponuditi prebivalište, ali za to je potrebno uložiti minimalno 250 tisuća eura u nekretnine na području zemlje. E, sad, s obzirom na grčku ekonomiju, koja se već nekoliko puta urušavala, pitanje je koliko se taj potez isplati...

Algarve - 1 Algarve - 1 (Foto: Getty Images)

Portugalska "zlatna viza"

Do portugalske zlatne vize koja vam garantira neograničen boravak u zemlji, možete na nekoliko načina. Najjeftiniji košta 350 tisuća, prilikom čega ste dužni taj iznos uplatiti u aktivnosti istraživanja znanosti i tehnologije na nacionalnoj razini. S druge strane, ako ste puni kao brod i želite se nastaniti na jugu Portugala, dovoljno je i kupiti kuću za pola milijuna eura, što će automatski stvoriti trajnu vizu.

Državljanstvo u Crnoj Gori 

Postoje dvije opcije: U prvoj treba investirati 250 tisuća eura u projekt u sjevernom dijelu zemlje, koji je pokrenula crnogorska vlada. U drugoj treba investirati 450 tisuća eura u projekt u južnom dijelu zemlje, koji je pokrenula, također, crnogorska vlada. I da, da ne zaboravimo, na ove cifre dodajte još 100 tisuća eura, koliko košta – apliciranje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju