Peixinhos da Horta (Ribice iz vrta) ukusno je jelo koje se u Portugalu jede već posljednjih nekoliko stoljeća. Riječ je o pohanim mahunama koje su se originalno počele pržiti na portugalskim brodovima kako bi se spriječilo kvarenje povrća.

S obzirom na brzinu pripremanja, energetsku vrijednost i relativno niske cijene namirnica, ono je postalo popularno među brojnim Portugalcima, a osobito u vrijeme posta tijekom korizme kada je bilo zabranjeno jesti meso.

Pohane mahune originalno su se počele pržiti na portugalskim brodovima kako bi se spriječilo kvarenje povrća. Vjeruje se kako su Portugalci prenijeli svoju vještinu prženja povrća u dubokom ulju i Japancima, te da je Peixinhos da Horta zapravo preteča njihove slavne tempure. Danas se pohane mahune služe diljem svijeta kao predjelo, međuobrok ili kao prilog drugim jelima.

> Portugalskim trikom do savršene smjese za pohanje

Donosimo vam jednostavni način kako da iste pripremite u svojem domu.

Sastojci za 3 do 4 osobe:

450 grama svježih mahuna
150 grama brašna
2 jaja
600 ml ulja za prženje
sol i papar po želji

Priprema:

1. Napunite lonac vodom, a kad zakipi u njega ubacite očišćene mahune. Mahune moraju biti kuhane, ali zadržati svoj oblik. Upravo zato kuhajte ih svega dvije do tri minute.

2. Prebacite mahune u hladnu vodu na oko jednu minutu. Potom ih osušite papirnatim ručnikom.

3. Zagrijte ulje u dubokom loncu na oko 200 Celzijevih stupnjeva.

4. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, 200 ml vode, jaja, sol i papar. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu za pohanje.

5. Umočite kuhane mahune u smjesu za pohanje, a potom svaku prebacite u vruće ulje.

6. Pržite ovako pripremljene mahune dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

7. Odložite pečene mahune na papirnati ručnik da upije višak masnoće, te dodatno posolite prije posluživanja. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju