Strmci s jedne strane o koje se bijesno razbijaju valovi i mirna uvala - najveća i najsigurnija prirodna luka na Jadranu koja se smjestila u jugoistočnom dijelu Dugog otoka, dvije su kontre koje obilježavaju ovaj Park prirode. Dok se između njih nalazi slano jezero Mir s ljekovitim svojstvima na kojem će vas u sezoni voće žicati magarci, ali i ukrasti sendvič, ako samo na trenutak skrenete pogled.

Najistaknutije hridi na Jadranskom moru uzdižu se i do 161 metra iznad površine mora, spuštaju se do čak 85 metara u dubinu te zbog ekstremnih uvjeta, izloženosti udarima valova i jakom suncu, tamo preživljavaju samo vrlo otporne vrste biljaka i životinja. No s njih se mogu promatrati dupini koji su česti gosti oko tog otoka okruženim prekrasnim tirkizom. S druge strane, odnosno u mirnoj uvali Telašćica, posve je druga priča, tamo životinjski i biljni svijet ''cvjeta'', pa čak i ispod mora.

Telašćica, podmorje Telašćica, podmorje

U Parku su četiri endemske vrste: izverugana gromotulja, dubrovačka zečina, bijela šupljika te buhač. Uz to što su endemske, te su biljke i strogo zaštićene, a postoji još 59 biljnih vrsta na tom području koje su zaštićene zakonom. Na stijenama se gnijezdi sivi sokol, a možete susresti i elenonorinog sokola u velikom broju, pa je zbog toga Telašćica uvrštena u Ornitološki značajna područja Europe.

 No zaista je fascinantan podvodni svijet. Tik ispod površine mora na stijenama žive različiti koralji, uključujući i poznate crvene, a morsko dno već manje od metra dubine prekriveno je žutim cvijećem.

Telašćica, podmorje Telašćica, podmorje

U parku prirode moguće je roniti na nekoliko atraktivnih mjesta u blizini klifova, no ako ste više tip za sigurniju varijantu, odnosno ronjenje s maskom, istražite podmorje uz 25 plažica uvale Telašćica. Odaberite masku poput Subea Easybreath i pogledajte izbliza kako izgleda sumporasta spužva, ribica knez ili crnej te raznovrsno morsko cvijeće. Ova sigurna maska prekriva 90 posto lica i ima DRY TOP mehanizam automatskog zatvaranja koji se aktivira kad se maska u cijelosti potopi. Uz nju imate panoramski pogled od 180 stupnjeva i vidite jednako kao i vani, a u potpunosti ćete uživati u prirodnim ljepotama morskog dna jer se maska ne magli zbog dvostrukog protoka zraka.

Knez Knez

I dok je autonomno ronjenje s bocama dopušteno samo uz prethodno pribavljenu dozvolu, i to samo na određenim lokacijama kao što su Garmenjak Veliki i Mali, Korotan i Podusobine, ronjenje s maskom nešto je što ovdje nikako ne smijete propustiti.

Dok uživate u plivanju i istraživanju podmorja Telašćice, nemojte doći u napast da koji cvijet ili školjku ponesete kući kao uspomenu. Strogo je zabranjeno rastjerivati, proganjati, uznemiravati, hvatati, ozljeđivati i ubijati zaštićene životinjske vrste, kao i loviti, sakupljati i vaditi školjkaše i druge morske organizme.

Kao što i pod morem koje okružuje Telašćicu možete samo gledati, prije no što se odlučite na zaron, u našoj galeriji pogledajte kako Telašćica izgleda iz zraka, ali i ispod mora.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju