Predivni Park prirode Telašćica je uvala u jugoistočnomu dijelu Dugog otoka. Obuhvaća jedan od najvećih i najljepših zaljeva Jadranskoga mora, s mnogobrojnim otočićima, slikovitim hridima i uvalama. Na zapadnoj je obali jezero Mir, koje je slanije od mora – što duguje podzemnim kanalima kojima je povezano s morem. Salinitet mu je uglavnom viši od okolnog mora, i zbog izražene zatvorenosti jezera i zbog isparavanja vode.

Golemi klif

Dužina Mira je otprilike 900 m, a najveća širina oko 300 m. Najveća dubina je 6 m. S vanjske strane uvale litice tvore najveći jadranski strmac, odnosno klif, gdje se gnijezdi sivi sokol. Oko jezera možete vidjeti i pokojeg magarca, a zaronite li, vidjet ćete spužve i koralje. Mir je dom i brancinima, puževima, rakovima, čak i jeguljama, koje dosegnu i tri kilograma. Za velikih vrućina Mir ne donosi osvježenje. Ljeti se temperatura vode penje do 33 Celzijeva stupnja, pa je jezero ljeti toplije od okolnog mora.

Zimi je pak hladnije, što je posljedica plitkoće jezera. Do Mira možete doći iz ribarskog mjestašca Sali, koje je najbliže naselje Parku prirode. Do njega vode i direktne brodske linije iz Zadra, a dolazi se i iz Brbinja na sjevernom kraju Dugog otoka. Oko jezera vodi i poučna staza kojom vrijedi prošetati, i zbog prekrasnog pogleda i zbog opojnog mirisa mediteranskog bilja.

Majstorska cesta: Predivna zaboravljena prometnica koja je spojila jug i sjever Hrvatske Majstorska cesta - 7 Majstorska cesta - 6 Majstorska cesta - 5 +8 Majstorska cesta - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju