Kad ste u talijanskom ili francuskom restoranu, nipošto nemojte grickati kruh malo po malo, jer su Talijani i Francuzi na to apsolutno alergični. Doduše, i kod nas se ovo ponašanje smatra neprihvatljivim, ali u ove dvije zemlje pogotovo.

Sve balkanske zemlje drže se praznovjerja o sjedenju na rubu stola. I dok se u Hrvatskoj smatra da se onaj tko sjedi na kutu - nikad neće vjenčati, u Rumunjskoj i Moldaviji, stvar je mnogo gora. Naime, tamo vjeruju da će, ako sjednete na rub - sve poći po zlu, tako da se rub stola izbjegava kao kuga!

Kad se nađete u Turskoj, obavezno držite noge na podu i nikako ne pokazujte đonove, s obzirom da se to smatra vrlo nepristojnim. Također, ne držite ni ruke u džepovima.

Postoje mnoge upute kako se ponašati i s pićem. Tako da, ako u Rusiji niste u stanju popiti čašicu votke naiskap, vaš domaćin teško da će biti zadovoljan. S druge pak strane, ako u Francuskoj dolijete vino samo sebi, a ne i drugima za stolom, suočit ćete se s gnjevnim pogledima. Što se tiče pogleda u oči kod kucanja čašama, po nekim izvorima taj običaj potiče iz Njemačke. Naime, tamo postoji praznovjerje po kojem će onaj tko ne gleda u oči imati sedam godina nesreće u - krevetu.


S druge strane, Rusi se nikad ne gledaju u oči kod kucanja, a s obzirom na to koliko ih je, vjerojatno ovo o nesreći u krevetu ne stoji, bar ne kod njih. Rusi kod nazdravljanja gledaju u pod, i to iz jednostavnog razloga što se gledanje u oči doživljava kao prijetnja.
Bugari se pak posve drukčije ponašaju kad je riječ o kucanju. Tijekom pijenja pića, kucaju se više puta, svaki put nazdravljajući nečemu. Tako da, kod njih je veselo. Mađari smatraju primjerenim kucanje ako pijete vino ili žestice, ali po njima, s pivom se jednostavno ne kuca.

I da, za kraj, vratimo se još malo na Njemačku. Kad uđete u njihovu pivnicu nipošto ne dirajte zvonce koje visi za šankom, jer se njime ne doziva konobarica. Naime, ono je znak da ćete platiti rundu cijeloj pivnici! Upozorili smo vas!
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju