Kad ste u talijanskom ili francuskom restoranu, nipošto nemojte grickati kruh malo po malo, jer su Talijani i Francuzi na to apsolutno alergični. Doduše, i kod nas se ovo ponašanje smatra neprihvatljivim, ali u ove dvije zemlje pogotovo.

Sve balkanske zemlje drže se praznovjerja o sjedenju na rubu stola. I dok se u Hrvatskoj smatra da se onaj tko sjedi na kutu - nikad neće vjenčati, u Rumunjskoj i Moldaviji, stvar je mnogo gora. Naime, tamo vjeruju da će, ako sjednete na rub - sve poći po zlu, tako da se rub stola izbjegava kao kuga!

Kad se nađete u Turskoj, obavezno držite noge na podu i nikako ne pokazujte đonove, s obzirom da se to smatra vrlo nepristojnim. Također, ne držite ni ruke u džepovima.

Postoje mnoge upute kako se ponašati i s pićem. Tako da, ako u Rusiji niste u stanju popiti čašicu votke naiskap, vaš domaćin teško da će biti zadovoljan. S druge pak strane, ako u Francuskoj dolijete vino samo sebi, a ne i drugima za stolom, suočit ćete se s gnjevnim pogledima. Što se tiče pogleda u oči kod kucanja čašama, po nekim izvorima taj običaj potiče iz Njemačke. Naime, tamo postoji praznovjerje po kojem će onaj tko ne gleda u oči imati sedam godina nesreće u - krevetu.


S druge strane, Rusi se nikad ne gledaju u oči kod kucanja, a s obzirom na to koliko ih je, vjerojatno ovo o nesreći u krevetu ne stoji, bar ne kod njih. Rusi kod nazdravljanja gledaju u pod, i to iz jednostavnog razloga što se gledanje u oči doživljava kao prijetnja.
Bugari se pak posve drukčije ponašaju kad je riječ o kucanju. Tijekom pijenja pića, kucaju se više puta, svaki put nazdravljajući nečemu. Tako da, kod njih je veselo. Mađari smatraju primjerenim kucanje ako pijete vino ili žestice, ali po njima, s pivom se jednostavno ne kuca.

I da, za kraj, vratimo se još malo na Njemačku. Kad uđete u njihovu pivnicu nipošto ne dirajte zvonce koje visi za šankom, jer se njime ne doziva konobarica. Naime, ono je znak da ćete platiti rundu cijeloj pivnici! Upozorili smo vas!