1. Žuti taksi

U New Yorku registrirano je više od 51 tisuću vozača taksija, mahom stranih državljana, te više od 13 tisuća vozila za prijevoz putnika. Ovaj način prometovanja postoji od 1897. godine, kada je Njujorčane vozilo 12 automobila Electric Vehicle Companyja. Prvi žuti taksiji počeli su voziti 1908. kada su automobili obojani kako bi bili vidljivi iz daljine.

Uz žute taksije danas voze i oni svijetlo zelene boje koji isključivo rade na područje Gornjeg Manhattena, Bronxa, Brooklyna, Queensa i Staten Islanda. Cijena vožnje iznosi oko 7 kuna po kilometru (u gužvi i dvostruko više), dok je iznos starta oko 16 kuna.

2. Zgrada Empire State
Ova se monumentalna građevina sa 102 kata na Manhattenu do 1972. smatrala najvišom građevinom na svijetu. Zgrada visoka 443 metra i dizajnirana u prepoznatljivom Art Deco stilu ime je dobila po 'nadimku' grada – Empire State.

Američko društvo inženjera prozvalo ju je jednom od sedam čuda modernog svijeta. U turističkom smislu osobito je popularan posjet vidikovcu na 86. katu s kojeg puca zapanjujući pogled na cijeli grad. Najjeftinija ulaznica za vidikovac stoji oko 200 kuna.



3. Kip slobode
Francuski poklon Amerikancima uoči stote godišnjice nezavisnosti (1886.) prikazuje rimsku božicu Libertas s uzdignutom bakljom i pločom. Kip slobode visok je s podnožjem 93 metra, a postavljen je na ušću rijeke Hudson na otočiću Liberty. Zbog svojeg simboličnog značenja i posebnosti uvršten je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi. Iako se na plaća ulaznica za posjet ovom monumentu, potrebno je organizirati prijevoz trajektom do otočića.

4. Trg Times Square
Times Square je jedan od najpoznatijih svjetskih trgova po kojem možete šetati – besplatno. Smjestio se na križanju Avenije Broadway i Sedme Avenije na Manhattenu, a obiluje poznatim restoranima, kazalištima u kojima se prikazuju najpoznatiji mjuzikli i drugim zabavnim sadržajima. Osobito je atraktivno njime šetati noću kada reklame na velikim video zidovima kreiraju zapanjujući efekt, a gužve na ulicama objašnjavaju vam zašto ovaj grad nosi nadimak mjesta koje nikad ne spava.

5. Muzeji
New York je poznat centar mode i kulture, pa svaki svjetski putnik ovdje mora razgledati Muzej moderne umjetnosti MoMa na 53. ulici i Guggenheim na Petoj aveniji. Nikako se ne smije izbjeći ni Metropoliten muzej umjetnosti u Central Parku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju